Humorenii plecaţi în turul României pe 13 iunie s-au întors acasă miercuri, 3 iulie, după ce au parcurs pe biciclete o distanţă de 2.272,27 kilometri. La sosirea în Gura Humorului, ei au avut parte de o imensă surpriză, fiind întâmpinaţi în cadrul unei festivităţi extrem de spectaculoase, organizată în centrul orașului de către familiile lor, prieteni și Primăria Gura Humorului. Festivitatea a avut loc la ora 17:00, iar sincronizarea sosirii temerarilor bicicliști cu programul pregătit s-a făcut prin complicitatea unor prieteni, care i-au întârziat în Suceava și, mai apoi, la intrarea în Păltinoasa.
Grupul bicicliștilor a intrat în Gura Humorului aproape de ora 17:00, iar de la intrarea în oraș a avut ca antemergător o mașină a Poliţiei Locale. La intrarea în parcarea situată vizavi de Primăria Gura Humorului au fost așteptaţi de primarul Marius Ursaciuc, de soţii, copii, părinţi și prieteni, un grup de peste 60 de persoane. După ce au trecut de panglica de sosire și s-au îmbrăţișat cu cei dragi, bicicliștii au fost invitaţi să urce pe scena din vecinătatea muzeului, unde era amplasat un podium de premiere, iar pe pereţii din jur erau lipite afișe legate de expediţia lor. Pe scenă a urcat apoi cel care a gândit momentul ce a urmat, primarul orașului, Marius Ursaciuc. I-a felicitat, le-a urat bun venit acasă, apoi a încercat să le risipească din emoţiile care i-au cuprins când au urcat pe scenă, spunându-le că: „Nici familiile, nici noi, nu ne-am dat seama”. Marius Ursaciuc a spus apoi că ceea ce au făcut ei este „o performanţă extraordinară” și a opinat că „în turul României ar fi trebuit să fiţi întâmpinaţi în fiecare localitate, pentru că sunteţi bărbaţi adevăraţi. Ne bucurăm că sunteţi humoreni și ne bucurăm că v-aţi întors acasă”.
Explicând după aceea că nu a găsit un podium doar cu locul I, ci cu clasicele locuri I, II și III și menţionând că „ceea ce aţi făcut voi este demn de formula 1”, Marius Ursaciuc le-a oferit niște „coroniţe” de flori, considerabile ca mărime, dar și nelipsitele sticle de șampanie, cu care s-au stropit din belșug, conform obiceiului de la marile competiţii cicliste sau automobilistice.
Turul României s-a încheiat astfel pentru perseverenţii humoreni, în cadrul unei ceremonii care i-a emoţionat profund, o festivitate, însă, pe măsura efortului, dăruirii și ambiţiei lor.
Înainte de a se întoarce la Gura Humorului, am stat de vorbă, la Suceava, în liniște și departe de emoţiile ce aveau să apară peste doar câteva ore.
Iniţiatorul acestui tur a fost Dan Lefter, unul dintre personajele cărţii „Aventuri pe șase roţi” și care, imediat după lansarea volumului, s-a decis să realizeze turul României pe bicicletă, care era, de fapt, obiectivul iniţial al eroilor din cartea menţionată. Dan Lefter (50 de ani) a pregătit minuţios apoi acest proiect, împreună cu Silviu Mușină (50 de ani), cu care este partener de afaceri. Următorul racolat a fost ConstantinVolanschi (45 de ani), bun prieten cu cei doi, dar și coleg de antrenament la o sală de fitness din oraș. ConstantinVolanschi ne-a mărturisit că a acceptat invitaţia lui Dan Lefter, de a merge în turul ţării, doar pentru a scăpa de insistenţele lui, fiind convins că niciodată nu se va materializa planul respectiv. Chiar și după ce și-au achiziţionat biciclete performante, era la fel de convins că nu se vor aventura într-o astfel de călătorie. Lotul a fost completat apoi cu mezinul Matei Oproiu (15 ani) și tatăl său, Bogdan Oproiu (50 de ani). Cum în planul făcut de Dan Lefter exista și o mașină care să-i însoţească pe traseu, cu care să fie cărate toate bagajele necesare, a fost racolat și Dumitru Grigore (68 de ani), bunicul lui Matei Oproiu și socrul lui Bogdan Oproiu. Toţi trei sunt bucureșteni, dar au fost adoptaţi de către humoreni, Bogdan Oproiu având, de altfel, o locuinţă în Gura Humorului.
Prezenţa lui Dumitru Grigore a „complicat” puţin lucrurile, deoarece el și-a dorit foarte mult să parcurgă pe bicicletă măcar o parte din traseu, așa că volanul a fost preluat de Bogdan Oproiu, în cea mai mare parte și, pentru o scurtă distanţă (sub 100 de kilometri), de Constantin Volanschi. În total, Dumitru Grigore a parcurs pe bicicletă aproape 900 de kilometri.
La finalul turului României, toţi ne-au declarat că au fost impresionaţi de frumuseţea ţării, care se vede altfel de pe bicicletă. Cele mai grele momente au fost considerate a fi primele trei zile, după care corpurile au intrat într-un fel de rutină, ajungând să nu mai fie foarte afectaţi de oboseala fizică. Un moment extrem de dificil a fost considerat a fi traseul parcurs în sudul Dobrogei, din localitatea Băneasa, cu niște pante extrem de dificile și cu un vânt foarte puternic, care îi oprea în loc chiar și la coborârile pantelor extrem de înclinate.
Cum spuneam și în articolul precedent, acest tur al României a adunat laolaltă trei generaţii, ceea ce reprezintă dovada că voinţa și determinarea nu ţin cont de vârstă. Dan Lefter, Silviu Muşină, Constantin Volanschi, Bogdan Oproiu, Matei Oproiu și Dumitru Grigore constituie un exemplu pentru toate generaţiile, iar performanţa lor un imbold pentru pasionaţii de mișcare. De altfel, la festivitatea de primire, o parte dintre cei prezenţi începuseră să facă planuri pentru un tur al ţării pe care să îl realizeze și ei în anii viitori. Probabil, dincolo de performanţa sportivă, acesta este cel mai important lucru – mesajul pe care au reușit să îl transmită. Că se poate, că poţi, cu voinţă, muncă și pasiune, să realizezi tot ceea ce îţi propui.