Cei peste 6.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a din judeţul Suceava mai au de parcurs doar câteva etape importante înainte de a dobândi oficial statutul de liceeni.
Rezultatele finale ale examenului de evaluare naţională au fost publicate la finele săptămânii trecute, astfel că elevii pot să-şi calculeze media de admitere şi să-şi evalueze şansele de a intra la liceul şi la specializarea la care vor.
De altfel, pe pagina online www.admitere.edu.ro, Ministerul Educaţiei va afişa toate mediile de admitere din fiecare judeţ, în ordine crescătoare.
Pentru a ocupa un loc la liceu, elevii trebuie să participe la repartizarea computerizată, care se face pe baza mediei de la evaluarea naţională, care are o pondere de 80%, şi a mediei anilor de gimnaziu, cu o pondere de 20%.
Important de menţionat este faptul că absolvenţii de gimnaziu pot opta şi pentru şcolile profesionale care se organizează în cadrul liceelor.
Planul de şcolarizare pentru judeţul Suceava, pentru anul şcolar 2019-2020, prevede: 182 clase la învăţământul liceal, 3 clase la învăţământul liceal seral, 5 clase la învăţământul liceal frecvenţă redusă, 77 de clase la învăţământul profesional, inclusiv dual, 14 clase învăţământ postliceal (13 – zi, 1 – seral) şi 13 clase la învăţământul special (1 – liceal zi, 12 – profesional zi, inclusiv dual).
Toate informaţiile despre admiterea la liceu, număr de clase, specializări, medii de admitere şi formule de admitere pot fi consultate în broşura de admitere distribuită de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava.
12 iulie – repartizarea computerizată
În perioada 3 – 7 iulie, absolvenţii de gimnaziu şi părinţii acestora vor completa şi ulterior vor verifica opţiunile lor în fişele de înscriere, asistaţi de diriginţi.
Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor claselor a VIII-a este programată pentru 12 iulie.
Repartizarea se realizează în funcţie de opţiunile elevului, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. În broşura admiterii, alături de codul fiecărui liceu şi specializări, există şi media ultimului admis din anul anterior tocmai pentru a permite o justă orientare la completarea fişei de admitere. Este recomandat ca elevii să-şi exprime opţiuni suficiente şi realiste. În caz contrar, un elev poate rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere şi va trebui să participe la o sesiune ulterioară, organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune.
Tot pe 13 iulie, fiecare liceu va afişa lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate, iar în perioada 15 – 18 iulie este programată depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care au fost repartizaţi candidaţii.
Situaţiile speciale vor fi rezolvate de comisia specială de admitere după etapa de repartizare computerizată, în zilele de 19, 22 şi 23 iulie.
A doua etapă de admitere în învăţământul liceal începe pe 23 iulie.
Elevii care au susţinut probe de aptitudini nu mai participă la repartizarea computerizată.Aceştia vizează un loc la liceu într-o clasă cu predare bilingvă (engleză, franceză sau germană), cu profil sportiv, pedagogic, teologic sau din domeniul artelor. Ei sunt admişi în cadrul specializării pentru care au optat, în ordinea descrescătoare a mediilor finale de admitere.
Care sunt liceele şi specializările preferate de elevii de clasa a VIII-a din judeţ
La finele anului trecut, peste 6.000 de elevi de clasa a VIII-a din întreg judeţul au participat la un sondaj de opinie referitor la liceele şi specializările spre care aceştia doresc să se îndrepte din toamna lui 2019.
Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus este prima opţiune pentru 405 elevi de clasa a VIII-a, fiind unitatea şcolară care a adunat cele mai multe bife.
Din municipiul Rădăuţi, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” este „magnet” pentru 360 de elevi, o treime dintre aceştia menţionând că ar fi interesaţi de Ştiinţe sociale, intensiv engleză.
Cât priveşte unităţile din municipiul Fălticeni, la mare căutare este Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, selectat din 342 de elevi, cei mai mulţi orientaţi spre specializările Tehnician în turism şi Ştiinţe sociale.
227 de viitori liceeni iau în considerare admiterea la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, cei mai mulţi optând pentru Tehnician în turism şi Ştiinţe sociale.
Analizând liceele din municipiul Suceava, unitatea care se află în topul preferinţelor viitorilor liceeni este Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.
320 de elevi de-a VIII-a şi-au exprimat interesul pentru acest liceu, cei mai mulţi pentru profilul de Ştiinţe sociale – 123, Învăţători – educatoare – 66 şi Filologie, intensiv engleză – 60.
Pe locul al doilea în topul elevilor din ultimul an de gimnaziu se află Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, care a adunat 309 dintre sufragiile elevilor, cei mai mulţi (83) optând pentru Matematică – informatică, Ştiinţe sociale (66), Ştiinţe ale naturii (52).
Pentru învăţământul profesional, cea mai căutată specializare rămâne cea de Mecanic auto.