Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 150 (7151)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Comandantul paraşutiştilor militari de la Clinceni a primit, ieri, la Ziua comunei Cornu Luncii, titlul de Cetăţean de Onoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sărbătoarea comunei Cornu Luncii, care a inclus şi a V-a ediţie a Festivalului Produselor Tradiţionale, a îmbogăţit, ieri, comunitatea cu cinci Cetăţeni de Onoare, cel mai înalt titlu care poate fi conferit de o localitate. Alături de patru cadre didactice care au slujit şcoala o viaţă – învăţătoarele Elena Aştirbei şi Elena Ţurcanu, educatoarea Adriana Lateş şi profesoara Mărioara Tănase, titlul de Cetăţean de Onoare a fost acordat şi comandantului Batalionului 495 Paraşutişti „Căpitan Ştefan Soverth”, de la Clinceni, lt. col. Cezar Cucoş. Lt. col. Cucoş a fost comandantul batalionului din care a făcut parte cel supranumit ”Eroul de la Păiseni”, slt. Ioan Grosaru, care a murit în 2007 în Irak, într-o misiune de patrulare. TAB-ul în care se aflau şase militari români a călcat pe un dispozitiv artizanal şi, în momentul când a luat foc, Ioan Grosaru, deşi era primul în ordinea ieşirii din TAB, a preferat să-i lase să iasă mai întâi pe cei cinci colegi ai săi. El nu a mai apucat, pentru că TAB-ul a explodat.

În semn de respect pentru sacrificiul consăteanului lor, care avea doar 37 de ani, consilierii locali din Cornu Luncii au decis să-i onoreze comandantul. Primarul comunei, Gheorghe Fron, l-a desemnat pe preotul -pompier Gabriel Puiu Florea, fost paraşutist, să-i înmâneze colonelului Cucoş diploma şi placheta de „Cetăţean de Onoare”. Impresionat de gest, lt.col. Cezar Cucoş a spus că nu ştie ce atribuţii are în noua sa calitate, dar a promis că va participa „la toate activităţile organizate cu ceilalţi Cetăţeni de Onoare, pe care le veţi ordona”. La rândul său, a dăruit plachete şi mape cu emblema batalionului său, care în curând va fi dislocat în Afganistan, primarului Gheorghe Fron şi prim vicepreşedintelui Asociaţiei „Cultul Eroilor” Dumitru Davidel şi o farfurie cu emblema batalionului, preotului Gabriel Puiu.

Primăria şi Consiliul Local Cornu Luncii au acordat, de asemenea, cinci Diplome de Excelenţă: maiorului Andrei Claudiu Grandel, directorului Oficiului Judeţean de Cadastru, Vasile Mocanu, inginerului şef Sorinel Luchian, inspectorului Silviu Hîj şi inginerului Gheorghe Tărăboanţă, toţi de la Oficiul de Cadastru. Primarul Fron le-a mulţumit astfel pentru sprijinul acordat la cadastrarea comunei, operaţiune pentru care dacă ar fi trebuit să plătească „ar fi costat 1.000 de miliarde de lei vechi, adică venitul comunei noastre pe 200 de ani”.

 

Diplome pentru veteranii căsniciilor

Administraţia locală a onorat, ieri, şi 12 cupluri care au sărbătorit 50 de ani de căsnicie: Natalia şi Grigore Ailenei, Alexandrina şi Marcel Apreutesei, Ecaterina şi Petru Avram, Axinia şi Gheorghi Buta, Lucreţia şi Neculai Frijan, Aurelia şi Costache Popa, Artemiza şi Vasile Popovici, Maria şi Gheorghe Rarica, Eugenia şi Dumitru Sauciuc, Viorica şi Petrea Todireasa, Elena şi Dumitru Turtuşan şi Viorica şi Ioan Vodă.

O Diplomă de Merit a fost acordată pentru Petru Niga, un cetăţean destoinic al comunei, cum l-a numit primarul Fron, tată a 13 copii, de la care are 16 nepoţi.

La sărbătoarea comunei Cornu Luncii au fost prezenţi peste 40 de primari din judeţul Suceava şi din judeţele Neamţ şi Iaşi, precum şi meşteşugari care au venit să-şi expună produsele alături de producătorii locali. Printre ei, Constantin Ciubotăriţa - Badea Costică din Joldeşti, judeţul Botoşani, cu căciuli de miel şi curele şi genţi din piele. Chiar dacă astăzi oamenii nu mai cumpără căciuli de miel ca pe vremuri - „acum la noi toţi poartă numai fes şi şapcă; cecenii şi vara poartă căciuli”, Badea Costică spune că este optimist că îşi va salva afacerea pentru că „numai asta am făcut şi eu şi tata şi bunicu' şi tot neamul nostru”.

 

Doi labradori specializaţi în descoperirea trufelor, vedete la festival

La unul dintre standurile cu apetisante produse tradiţionale, invitaţi de onoare erau doi labradori – Bela şi Saşa, în vârstă de 10, respectiv 7 ani, specializaţi în căutarea de trufe în pădurile de foioase. Pe tarabă, elegant ambalate, şi roadele muncii lor, prelucrate de Costică Tănase, un localnic care şi-a dezvoltat o afacere frumoasă din deshidratarea produselor la rece. Proprietarul celor doi câini, Cristian Cărăuşu, a declarat că aceştia sunt antrenaţi special pentru găsirea trufelor şi sunt foarte eficienţi în activitatea lor.

La expoziţia de produse tradiţionale ale gospodinelor, gospodarilor şi firmelor din comuna Cornu Luncii şi din împrejurimi a fost prezentată pentru prima dată la acest festival turta cu julfă, o prăjitură cu nucă şi seminţe de cânepă, care se mănâncă tradiţional în Ajunul Crăciunului. La concurenţă cu delicioasele produsele preparate de bacii de la stânele din Cornu Luncii, balmoş, tocăniţă de miel, berbec la proţap, urdă, caş şi alte specialităţile tradiţionale produse de firmele din comună, turta cu julfă s-a bucurat de mare succes.

Primarul Gheorghe Fron a spus că „la această mare sărbătoare, în fiecare an venim cu produse noi, pe care le scoatem din lada de zestre. La ediţia de anul acesta, care are loc la Salonul „Madras” din satul Sasca Nouă, gospodinele noastre au venit cu turta cu julfă. Vrem să facem din această sărbătoare un brand al localităţii”.

La rândul său, prefectul Mirela Adomnicăi, care a venit îmbrăcată într-o ie albă, i-a felicitat pe localnici şi pe primar pentru calitatea manifestării şi i-a încurajat să continue pe această linie deoarece „avem cu ce să ne mândrim”. „Ceea ce avem noi de făcut este să păstrăm şi să ducem tradiţia mai departe”, a spus prefectul.

A doua parte a festivalului a fost rezervată spectacolelor folclorice susţinute de Daniela Condurache, Constantin Bahrin, Alexandru Brădăţan, Angelica Flutur, Ansamblul „Constantin Arvinte” din Iaşi, Grupul Folcloric vocal instrumental „Plăieşii” din Mălini, Ansamblurile „Plaiurile Pojorâtei” şi „Megieşii”, precum şi de tineri artişti din comuna Cornu Luncii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comandantul paraşutiştilor militari de la Clinceni a primit, ieri, la Ziua comunei Cornu Luncii, titlul de Cetăţean de Onoare.
 Vizualizări articol: 1829 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comandantul paraşutiştilor militari de la Clinceni a primit, ieri, la Ziua comunei Cornu Luncii, titlul de Cetăţean de Onoare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei