Primarul de Suceava, Ion Lungu, este nemulțumit de cei care îi contestă activitatea edilitară în municipiul reședință de județ. „Mă deranjează când vin generațiile mai tinere care spun că Lungu n-a făcut nimic ca primar”, a declarat, ieri, în conferință de presă, Ion Lungu, făcând referire la comentariile de pe rețelele de socializare, unde de multe ori afirmații de genul „primarul n-a făcut nimic” sunt printre cele mai blânde. ”Mi-am pus mintea în slujba primăriei, am muncit 15 ani pentru primărie și pentru oraș, de dimineața până seara”, a afirmat primarul, arătând că, și atunci când lucrurile nu au fost tocmai cum și le-au dorit sucevenii, el a fost animat de cele mai bune intenții. Pentru cei mai tineri, dar și „celor care au uitat că s-au făcut multe lucruri bune”, Lungu a făcut un bilanț al celor 15 ani de când este primar, timp în care spune că a promovat investiții în valoare de 400 milioane euro în oraș: 200 de milioane de euro fonduri europene, pe exercițiile financiare ale UE 2007-2013 și 2014-2020, 86 de milioane de euro parteneriat public privat (noua centrală termică), 72 de milioane de euro fonduri proprii ale primăriei și fonduri atrase și 42 milioane euro fonduri guvernamentale. Pentru sucevenii care au uitat sau nu știu cum arăta municipiul Suceava în anul 2004, Lungu le amintește realizarea proiectului ISPA de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare, în cartierele Burdujeni-sat și Ițcani, reabilitarea stației tratare-epurare; reabilitarea Cetății de Scaun; reabilitarea zonei centrale, cu cele două parcări subterane; modernizarea iluminatului public.
„S-au asfaltat sute de străzi, din care străzi de pământ precum strada Plevnei, Victor Babeș, Câmpului, Dragomirnei, Aleea Dumbrăvii, Cpt. Grigore Andrei, Bogdan Vodă, M. Sadoveanu, George Coșbuc, Ștefan Tomșa, Constantin Moraru, Florilor sau Lev Tolstoi”, a arătat primarul.
El a amintit și de achiziționarea de autobuze și de vehicule electrice - 5 autobuze, 11 autoturisme, două furgonete, două autoutilitare și 10 biciclete și montarea a 24 de prize de încărcare standard și rapide, plus 56 de locuri de parcare pentru vehiculele electrice lângă stațiile de încărcare; reabilitarea a 40% din punctele și rețelele termice și noua centrală termică BIOENERGY, realizată prin parteneriat public-privat.
Lungu contabilizează în 15 ani investiții în școli, grădinițe și parcuri
Alte investiții importante sunt delegarea concesiunii pentru salubritatea menajeră, cu construirea a 100 de platforme îngropate și 100 de platforme semi-îngropate; alimentarea cu apă din sursa Berchișești a cartierului Burdujeni-sat; demararea lucrărilor pentru extinderea rețelei de gaz metan în acest cartier; lucrările de stabilizare a versantului NE; construirea a 520 de apartamente ANL și sociale, finalizarea blocurilor ANL 20, 21, 22 și construirea a două cartiere de case pentru tineri, pe Dealul Mănăstirii.
Primarul a contabilizat la realizări ale celor 15 ani de mandat modernizarea Bazarului, a Pieței Centrale și a Pieței Burdujeni, noile cimitire din Ițcani și Burdujeni, reabilitarea parcurilor existente și construcția de parcuri noi - Parcul Copilului Burdujeni și Obcini Suceava, Zona de Agrement Tătărași și Nord Skate-Parc Suceava, precum și apariția unor instituții noi – primăria din Burdujeni sat, Centrul Cultural al Municipiului Suceava, Centrul Tradițiilor Populare și Teatrul Municipal ”Matei Vișniec”.
În domeniul educației, Ion Lungu a arătat că în mandatele sale au fost modernizate toate unitățile de învățământ din oraș, s-au mansardat grădinițele Prichindel, Gulliver, Așchiuță și s-au construit grădinițele noi Țăndărică, Slătioara, Grădinița 1,2,3 și s-au făcut săli de sport la școlile gimnaziale nr. 11, nr. 9, C.N. ”Ștefan cel Mare” și la Liceul cu Program Sportiv. În sănătate, a spus că în 15 ani au fost alocați Spitalului de Urgență Suceava aproximativ 3 milioane de euro, „inclusiv în perioade când Consiliul Județean nu dădea bani la spital”.
Pe lângă alte investiții, primarul a mai menționat finanțarea anuală a concursului ”Lira de Aur”, a Festivalului Internațional de Artă Medievală, organizarea Festivalului Mondial de Film Amator ”UNICA” și a Festivalului Internațional al Filmului Ecologist ”ECO FEST”, dar și susținerea financiară a echipei de handbal masculin în competiția europeană Challenge Cup în anul 2009.
Dana HUMOREANU