Preşedintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat că Legea pensiilor, adoptată zilele trecute de Camera Deputaţilor, este poate cea mai elaborată şi mai dezbătută lege adoptată în timpul guvernării PSD-ALDE. Ioan Stan a precizat că legea este expresia strădaniilor actualei guvernări de a le mulţumi în mod echitabil celor care au muncit o viaţă şi au, cu siguranţă, dreptul de a se bucura de consideraţia noastră.
„După repetatele false alarme, lansate cu înverşunare de adversarii politici, care anunţau că nu sunt bani pentru plata pensiilor, deşi prevederile bugetare ale anului, aşa întârziate la promulgare cum ne-am obişnuit, erau clare, după acuze dintre cele mai agresive lansate de pseudoanalişti ai partidelor din opoziţie chiar de la tribunele Parlamentului, Legea a trecut. A trecut cu 197 de voturi <pentru>, 70 de abţineri şi nici un vot împotrivă. Sincer, modul în care s-a votat nu mă miră. Am votat <pentru> noi, cei care am înscris acest punct special în programul nostru de guvernare. Au votat <pentru> deputaţi ai altor partide politice solidari cu dorinţa noastră de a îmbunătăţi statutul pensionarilor din România, asigurându-le un climat de viaţă decent, onorabil şi mai ales meritat”, a declarat Ioan Stan.
El a subliniat că de la vot s-au abţinut reprezentanţii PNL şi USR, considerând că este de înţeles că au votat astfel. „Neavând argumente pentru a combate în mod just prevederile legii şi cei nou născuţi în politica românească şi cei obişnuiţi să taie pensiile s-au ascuns în spatele abţinerii. Este caracteristic pentru aceste specimene politice şi este edificator pentru ceea ce ar face dacă vor acapara puterea”, a precizat senatorul PSD de Suceava. Ioan Stan a spus că până atunci, însă, punctul de pensie va creşte, etapizat, până în anul 2021 astfel: în 2019 – 1.265 de lei, în 2020 – 1.775 de lei şi în 2021 – 1.875 de lei. Stan a mai precizat că din anul 2022 valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.