Bustul eroului aviator căpitan Vasile Niculescu a fost dezvelit ieri, la Rădăuţi, în parcul din vecinătatea Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, în cadrul unei ceremonii organizate de administraţia locală. Acţiunea a debutat cu oficierea unei slujbe religioase, au urmat o serie de alocuţiuni dedicate eroului care a contribuit semnificativ la Marea Unire din 1918, apoi la final au fost depuse jerbe şi coroane de flori.
Alături de primarul municipiului Rădăuţi, Nistor Tatar, şi viceprimarul Bogdan Loghin, la manifestare au participat nepoata aviatorului, Astrid Mallet, din Franţa, viceprimarul de Bacău, Constantin Scripăţ, şeful de cabinet din Consiliul Judeţean Bacău, Cristinel-Dumitru Aioanei, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala judeţeană Bacău, col. (rtr) Paul-Valerian Timofte, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în rezervă şi în retragere - filiala „General Nicolae Şova”, general de flotilă aeriană doctor Vasile Florea, comandorul Lascăr Banu, reprezentanţi ai administraţiei locale rădăuţene, şefii unităţilor Ministerului de Interne din Rădăuţi, profesori şi elevi. Trebuie precizat că bustul eroului Vasile Niculescu a fost o donaţie a Consiliului Judeţean Bacău.
Pentru deplasarea de la Bacău la Blaj n-a fost disponibil decât un avion cu carlingă deschisă
Locotenentul aviator Vasile Niculescu a efectuat la 23 noiembrie 1918 un zbor de o însemnătate uriaşă pentru România. Însoţit de căpitanul Victor Precup, Niculescu s-a deplasat pe calea aerului în condiţii foarte grele, cu un avion fragil, de la Bacău până la Blaj. Misiunea ce li se încredinţase era să transporte documente necesare pentru convocarea Marii Adunări Naţionale la Alba Iulia. Deşi vremea era extrem de geroasă, pentru deplasarea de la Bacău la Blaj n-a fost disponibil decât un avion cu carlingă deschisă. Echipajul nu a beneficiat de indicaţii de ghidare de la sol, iar piloţii s-au orientat folosind mijloacele modeste avute la dispoziţie în avion, o hartă militară şi o busolă.
Avionul, un Farman F40, avea aripile de pânză, iar pe acestea s-au aşternut, ca o confirmare în plus a dorinţei de unificare naţională, sute de iscălituri ale ardelenilor care au asistat în dimineaţa zilei de 24 noiembrie 1918 la decolarea aparatului de zbor spre drumul de întoarcere. După stabilirea la Rădăuţi, Vasile Niculescu a practicat meseria de ceasornicar şi a murit la 24 aprilie 1981, fiind înmormântat în cimitirul central din municipiu.