Noul compartiment de cardiologie intervenţională din cadrul secţiei Cardiologie a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava este funcţional de ieri, de la ora 12.00, când a fost implantat primul stent unui pacient cu infarct miocardic acut. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, în conferinţă de presă, că noul angiograf al spitalului a fost pus în funcţiune, sub asistenţa reprezentantului firmei furnizoare, Siemens. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a precizat că este vorba despre un reprezentat din Anglia al firmei, care este prezent la prima intervenţie deoarece din acest moment începe garanţia de 2 ani a echipamentului.
Implantarea stentului a fost realizată de doctorul Roberto Haret şi echipa sa, care au fost recrutaţi de la clinica privată cu care Spitalul de Urgenţă Suceava a avut până acum contract de colaborare pentru implantarea stenturilor la pacienţii cu infarct miocardic acut. Flutur a afirmat că vor mai fi recrutaţi medici cu această specializare pentru a asigura o acoperire cât mai amplă a solicitărilor pacienţilor. Managerul Vasile Rîmbu a declarat că unitatea medicală cheltuie lunar peste 200.000 de lei pentru acest tip de intervenţie la pacienţii cu infarct miocardic acut şi că a început demersurile pentru a obţine finanţare de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru stenturile de care au nevoie pacienţii cardiaci cronici şi majorarea sumei alocate prin programul naţional de profil, pentru cei acuţi. „Finanţarea este la trei sferturi din necesar. Din bugetul spitalului, am plătit lunar peste 200.000 de lei pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut, însă necesarul este mult mai mare. Facem tot ce este necesar pentru a primi finanţare şi pentru pacienţii cronici care au nevoie de stenturi”, a afirmat Vasile Rîmbu. El a mai spus că nu îl interesează care instituţii alocă bani pentru spital, ci rezultatul final, acela ca unitatea medicală să furnizeze servicii medicale cât mai bune pacienţilor săi. Preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, a explicat că în ultimii 10 ani, de când spitalul a trecut din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Consiliului Judeţean Suceava, 40% din banii necesari au fost asiguraţi de CJ şi din bugetul propriu al spitalului, 40% din fonduri europene şi 20% de la guvern.
Menţionăm că până acum angioplastia coronariană, prin care se restabileşte fluxul de sânge printr-o arteră a inimii care s-a îngustat, s-a realizat prin parteneriat cu un laborator privat. În cadrul parteneriatului, din 2012 încoace au fost salvate astfel vieţile a aproape 4.000 de oameni. Spitalul de Urgenţă Suceava a finanţat toate urgenţele, iar cazurile cronice au fost contra cost.
Din decembrie 2015 spitalul a fost acceptat în programul naţional Acţiuni Prioritare – Infarct Miocardic Acut, intitulat AP-IMA, finanţat de Ministerul Sănătăţii, dar sumele repartizate au fost mereu mult sub necesităţi. În aceste condiţii, pentru a rezolva urgenţele cu infarct miocardic acut, Spitalul de Urgenţă a alocat bani din bugetul propriu.
Numărul mediu de proceduri de urgenţă ar fi de 30-35 pacienţi/lună, cu o valoare de circa 280.000 de lei/lună.