Hoţii care au dat o lovitură copiată din filme într-o localitate de lângă Aeroportul Heathrow, din Londra, în ianuarie 2017, erau români. După mai bine de doi ani de muncă, anchetatorii au reuşit să creeze un cerc de suspecţi, iar în cursul zilei de marţi, 25 iunie, au făcut mai multe descinderi.
Procurorii structurii centrale a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Investigaţii Criminale, au efectuat 28 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Iaşi, Neamţ, Suceava, Braşov, Bihor şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de furt calificat.
Conform datelor obţinute ulterior, s-a stabilit faptul că cel puţin trei suspecţi au pătruns în depozitul de tranzit, după ce au făcut patru găuri în acoperişul clădirii şi au coborât în rapel. Timp de 4-5 ore (în intervalul orar 21:00-02:00), suspecţii au scotocit în patru paleţi din această locaţie, paleţi care se aflau în tranzit către o expoziţie de carte din Los Angeles. Unul dintre paleţi provenea din Germania, alţi doi din Italia, persoanele vătămate fiind două de cetăţenie italiană şi un cetăţean german.
De asemenea, în depozit se mai afla un palet ce conţinea un număr mare de genţi de voiaj, care au fost folosite de către suspecţi pentru a încărca şi transporta cărţile, ce au fost scoase prin locul efracţiei, transportate la autoturismul folosit de către autori.
Cărţile furate aparţin unor somităţi, cum ar fi Nicolaus Copernic, Galileo Galilei, Dante Alighieri sau Esop
Cel mai valoros volum este o copie din 1566 a „De revolutionibus orbium coelestium”, lucrare fundamentală a astronomului Nicolaus Copernic, evaluată la 215.000 de lire sterline. Au mai dispărut primele ediţii ale lucrărilor lui Galileo Galilei, inclusiv una ilustrată din 1565, ediţii din secolul al XVI-lea de „Divina Commedia” de Dante Alighieri, tragediile greceşti de Euripide imprimate în Veneţia, în 1503, unele dintre cele mai importante ediţii ale fabulelor lui Esop tipărite în 1505, un „Romanae Historiae Augustae” tipărit în Milano, în 1475. Toate erau legate de mână, echivalentul relicvelor literaturii universale.
Cărţile au fost furate cu o tehnică ce pare a fi copiată de la Tom Cruise în „Mission Impossible”: o gaură în fereastra de pe acoperiş, apoi au fost suspendaţi în aer 20 de metri de cabluri de oţel, s-au "târât", ca să spunem aşa, printre fasciculele de laser, care ar fi declanşat alarma în cazul în care ar fi intrat pe uşă. Au scăpat în acelaşi mod, luând cu ei o pradă remarcabilă: circa 260 de cărţi rare, chiar foarte rare, adevărate capodopere, cu o valoare totală de peste 2 milioane de euro.
Cooperare cu autorităţi din mai multe ţări pentru prinderea hoţilor
Pentru a soluţiona acest caz extrem de complex, autorităţile române au încheiat un Acord Comun de Anchetă ,,Brookes’’, prin Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu Marea Britanie – Serviciul de Procuratură al Coroanei şi Poliţia Metropolitană, ulterior fiind extins şi cu Procuratura din Milano - Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori şi poliţişti britanici, români şi italieni.
Procurorii mai spun că au fost instituite măsuri asiguratorii, dar fără a preciza în ce anume constau acestea.
De asemenea, se mai precizează că în paralel cu acţiunile din România s-au desfăşurat activităţi simultane de destructurare a grupării, inclusiv pe teritoriul Angliei şi Italiei. Sprijinul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust, iar pe cale poliţienească de Europol.
Cărţile furate erau vândute pe site-uri de profil
„În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că grupul infracţional organizat format din cetăţeni români, la care ulterior au aderat şi cetăţeni din străinătate, s-a constituit pe teritoriul României şi a acţionat în perioada decembrie 2016 – aprilie 2019, prin comiterea de numeroase infracţiuni contra patrimoniului, furturi calificate prin escaladare şi efracţie la diferite depozite de pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cadrul dosarului din România fiind investigate faptele reţinute în sarcina a cinci suspecţi de cetăţenie română. Prejudiciul total pentru faptele reţinute în sarcina suspecţilor a fost estimat la suma de 1.945.829 de euro, stabilindu-se că cea mai mare parte a bunurilor sustrase erau oferite spre vânzare de către membrii grupului pe site-uri de profil”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
În urma percheziţiilor derulate marţi, 25 iunie, au fost reţinute patru persoane, care urmau să fie prezentate Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.