Procesul în care a fost judecat Vasile Niga Solcan, fostul şef de post de la Moldoviţa, şi-a consumat prima filă. În cursul zilei de ieri, magistraţii de la Tribunalul Suceava s-au pronunţat în acest dosar, cu menţiunea că nu este vorba de o soluţie definitivă.
Vasile Niga Solcan, fostul şef de post de la Moldoviţa, a fost achitat pentru cinci fapte de abuz în serviciu, dar şi pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu. În schimb, judecătorii l-au condamnat la 3 ani de închisoare pentru o faptă de abuz în serviciu, la 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, la 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, respectiv 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de încredinţare a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere.
În final, Vasile Niga Solcan are de executat o pedeapsă de 4 ani şi 2 luni închisoare. De asemenea, s-a menţinut măsura asiguratorie a sechestrului, dispusă de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, asupra casei de locuit aparţinând lui Vasile Niga Solcan
Condamnări cu suspendare sub supraveghere, dar cu obligaţia de a presta muncă în folosul comunităţii
O altă persoană pusă sub acuzare a fost Luiza Maria Tcaci. Aceasta a fost achitată pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu şi condamnată la 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană. Pedeapsa este cu suspendare sub supraveghere, iar în plus Luiza Maria Tcaci va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria comunei Moldoviţa sau Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc pe o perioadă de 60 de zile, afară de cazul în care datorită stării de sănătate nu poate presta această muncă.
Tot cu suspendare sub supraveghere a fost condamnat Vasile Ionuţ Craiuţ, respectiv la 1 an şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere. Craiuţ a fost achitat pentru două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dar i s-a impus să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria comunei Frumosu sau Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc pe o perioadă de 80 de zile, afară de cazul în care datorită stării de sănătate nu poate presta această muncă.
Şi în cazul Mirelei Modesta Bittar s-a dispus achitarea pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă. În schimb, a fost găsită vinovată şi condamnată la 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. În final, va avea de executat 8 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere şi va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Moldoviţa sau Primăria Câmpulung Moldovenesc pe o perioadă de 60 de zile, afară de cazul în care datorită stării de sănătate nu poate presta această muncă.
Două persoane au primit achitări
Ioan Florescu, o altă persoană trimisă în judecată în primăvara anului 2017, a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă. În schimb, a fost condamnat la 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, dar judecătorul a decis amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
Alte două persoane trimise în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, Petru Alexandru Chiraş şi Bogdan Constantin Haşmei, au primit achitare.
În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată Liviu Ilie Ruscan, dar în cazul acestuia dosarul s-a finalizat definitiv anul trecut cu soluţia de achitare.
Faptele sunt din perioada octombrie-decembrie 2016
Fostul şef de post de la Moldoviţa a fost pus acuzare şi trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru că în perioada octombrie-decembrie 2016, deşi era de serviciu, a organizat transportul unor cantităţi de material lemnos pentru care nu existau documente de provenienţă sau de transport. În alte cazuri, deşi acesta avea informaţii despre efectuarea unor asemenea transporturi de către alte persoane, nu a luat măsuri de oprire şi de constatare a faptelor, neaplicând sancţiunile contravenţionale, de confiscare a materialului lemnos şi a vehiculelor cu care acesta era transportat, prevăzute de lege. Din probele administrate de procurori a rezultat faptul că un număr mare de persoane din comunele Moldoviţa şi Frumosu deţin, comercializează şi transportă material lemnos, fără a avea documente de provenienţă.
Potrivit procurorilor, principala complice a şefului de post era Luiza Maria Tcaci, care se numără printre cei care achiziţionau material lemnos fără documente legale de provenienţă, pe care fie îl depozita la locuinţa sa şi îl valorifica ulterior, fie îl încărca direct de la furnizori şi îl transporta la cumpărători. Materialul lemnos era procurat de inculpată atât pentru sora sa, Mirela Modesta Bittar, cât şi pentru inculpatul Vasile Niga Solcan. O parte din acest material lemnos era valorificat de agentul de poliţie Vasile Niga Solcan, care îl debita la banzicul pe care îl deţine. Un alt inculpat în acest dosar este Liviu Ilie Ruscan, acesta fiind cel la care apela Vasile Niga Solcan pentru transportul materialului lemnos atunci când nu o putea face cu mijloacele sale. În cadrul aceluiaşi dosar apare drept inculpat şi Vasile Ionuţ Craiuţ, cel care asigura prelucrarea lemnului în hala de debitare deţinută de şeful de post şi căruia acesta îi încredinţa autovehicule pentru a face deplasări cu ele, deşi ştia că inculpatul Craiuţ nu posedă permis de conducere.
Infracţiunile s-au succedat una după alta, în timpul celor două luni de monitorizare
În rechizitoriul întocmit de procurori, inculpatul Vasile Niga Solcan este acuzat de săvârşirea a nouă infracţiuni de abuz în serviciu. Trei dintre acestea au fost săvârşite cu complicitatea inculpatei Luiza Maria Tcaci, două cu complicitatea inculpatului Liviu Ilie Ruscan şi două cu complicitatea inculpatului Vasile Ionuţ Craiuţ.
Astfel se arată că în calitate de lucrător de poliţie şi aflându-se în timpul serviciului la data de 5 noiembrie 2016, inculpatul Vasile Niga Solcan a încărcat cantitatea de 10 metri cubi de material lemnos, procurat şi deţinut fără documente de provenienţă de către inculpata Luiza Maria Tcaci. El i-a solicitat inculpatului Liviu Ilie Ruscan să efectueze transportul de material lemnos pentru care nu existau documente de provenienţă. Fostul şef de post este acuzat că nu a luat măsuri de oprire, constatare a faptelor, aplicarea sancţiunilor contravenţionale prevăzute de lege, precum şi confiscarea materialului lemnos şi a vehiculului.
De asemenea, la data de 10 noiembrie 2016, inculpatul Vasile Niga Solcan, aflat în timpul serviciului, a încărcat cantitatea de 10,5 metri cubi de lemn, procurat şi deţinut fără acte de provenienţă, de la banzicul pe care îl deţine, şi i-a solicitat lui Liviu Ilie Ruscan să i le transporte fără acte până în comuna Vama, la sediul unei societăţi comerciale. Aceste fapte s-au perpetuat şi la datele de 23 şi 26 noiembrie, 1 şi 10 decembrie, când în calitate de poliţist aflat în timpul serviciului, deşi avea informaţii despre faptul că Luiza Maria Tcaci şi Mirela Modesta Bittar cumpăraseră cantităţi importante de lemn fără acte de provenienţă de la două persoane fizice sau despre efectuarea unor transporturi de lemn fără documente emise de organele competente, nu a luat măsurile de oprire, constatare a faptelor şi sancţionare a acestora conform legii. De asemenea, la datele de 26 noiembrie şi 11 decembrie, aflat în timpul serviciului, Vasile Niga Solcan nu a luat nici o măsură împotriva inculpatului Vasile Ionuţ Craiuţ, care a condus la aceste date autovehicule pe drumurile publice, fără a avea permis de conducere.
O cantitate de lemn impresionantă a fost confiscată
În urma percheziţiilor efectuate la data de 14 decembrie 2016, în mai multe locaţii din comunele Moldoviţa şi Frumosu, o cantitate impresionantă de material lemnos fără acte de provenienţă a fost confiscat de poliţişti. O imagine completă asupra traficului de material lemnos provenit din surse ilegale şi pus în circulaţie fără documente de provenienţă, în zona de competenţă a şefului de post Vasile Niga Solcan arată că în urma percheziţiilor făcute la domiciliile celor implicaţi în aceste activităţi infracţionale, efectuate la 13 adrese, printre care şi sediul Postului de Poliţie Moldoviţa, a fost confiscată o cantitate totală de aproximativ 630 de metri cubi de material lemnos, deţinută fără documente justificative. Această cantitate impresionantă de lemn a fost identificată şi confiscată într-o singură zi din zona celor două comune şi ar reprezenta încărcătura a aproape 20 de tiruri pline cu material lemnos.