O mare de oameni a participat, ieri, la procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, ocrotitorul oraşului. În miezul zilei, când clopotele şi toaca au bătut ora 12.00, racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou a fost aşezată pe o năsălie specială, îmbrăcată în catifea şi ridicată pe umeri de preoţi şi credincioşi, pentru a fi purtată în procesiune, vreme de mai bine două ore şi jumătate, pe la bisericile principale din oraş: Biserica Sf. Înviere, Biserica Sf. Gheorghe – Mirăuţi, Biserica Sf. Dumitru, Biserica Sf. Nicolae, Catedrala ”Naşterea Domnului” de pe Mărăşeşti, Biserica ”Naşterea Maicii Domnului” de lângă Tribunal, cu întoarcere apoi la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou.
În ciuda traseului lung, a aglomeraţiei şi a căldurii înăbuşitoare, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, care va împlini 90 de ani în luna august, a parcurs tot acest drum pe jos, alături de ceilalţi clerici şi credincioşi. Procesiunea a urmat slujbei religioase, oficiate în curtea mănăstirii de ÎPS Pimen, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi alţi ierarhi, preoţi şi diaconi.
Peste 10.000 de oameni, conform estimărilor oficiale, au însoţit racla sau s-au aşezat cu smerenie la rând, cu capetele plecate, pentru ca Sfintele Moaşte să fie trecute pe deasupra lor şi să fie binecuvântaţi şi stropiţi cu aghiazmă de preoţi. Mulţi pelerini au venit îmbrăcaţi, conform tradiţiei, în frumoase costume populare. Printre ei, şi cunoscutul chirurg Valeriu Gavrilovici, împreună cu soţia. Dr. Gavrilovici a spus că în această zi „fiecare credincios îşi face această bucurie, să-i spună La mulţi ani Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, de ziua lui; pelerinajul în sine este o bucurie”.
Opt persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce li s-a făcut rău în timpul procesiunii
Aceeaşi stare de spirit am văzut-o la toţi pelerinii, copii, tineri şi bătrâni, din toate categoriile sociale. Sub racla cu moaştele Sfântului s-au aşezat ieri, cu flori de sânziene în mâini, şi profesori universitari, doctori, procurori şi judecători, şi elevi şi studenţi încă în febra examenelor, şi bunici cu mâinile brăzdate de munca pământului, şi vânzătoare de la magazin şi muncitori care toarnă asfalt în arşiţa zilei sau gospodine care stau acasă şi au grijă de copii. Toţi uniţi de aceeaşi credinţă că Sfântul Ioan cel Nou le va asculta rugăciunile şi îi va ocroti, că va avea grijă de sănătatea lor şi a familiilor lor şi îi va ajuta să poarte Crucea necazurilor şi suferinţelor de fiecare zi. Rugile înălţate spre Sfânt cu evlavie le dau putere să meargă mai departe într-o lume marcată de alienare şi agresivitate, în care speranţele se îndreaptă doar către Cer.
Aşa se face că mii de oameni au mers în procesiune şi doar arşiţa zilei i-a împiedicat pe câţiva dintre ei să parcurgă traseul complet. Opt persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, şapte după ce li s-a făcut rău din cauza căldurii, iar una, o femeie în vârstă de 85 de ani, după ce a fost împinsă în aglomeraţia creată, s-a dezechilibrat şi s-a lovit frontal de caldarâm. Echipaje de la SMURD și Ambulanță i-au acordat imediat asistenţă medicală şi a vrut s-o transporte la spital, dar femeia a refuzat categoric spunând că va merge mai departe în procesiune, după care va pleca acasă. Majoritatea celor cărora li s-a făcut rău au primit îngrijiri la faţa locului, doar două persoane au fost transportate la Spitalul de Urgenţă Suceava.
Menţionăm că sărbătoarea din data 24 iunie, cunoscută şi sub denumirea de Sânziene, celebrează Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi strămutarea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava, ce a avut loc în anul 1415, sub domnia şi la iniţiativa domnitorului Alexandru cel Bun. Ulterior, pe 24 iunie 1589, au fost aşezate în noua Catedrală a Sucevei, ctitorită de Bogdan al III-lea şi fiul său, Ştefăniţă.