O tânără originară din Suceava, care trăieşte în Germania de la vârsta de 11 ani, a făcut un cadou mai puţin obişnuit Ambasadei României în Franţa. Mădălina Hostiuc este studentă în ultimul an la Facultatea de Medicină a Universităţii Ludwig Maximilians din München şi din noiembrie, anul trecut, efectuează un stagiu de practică la un spital din Paris. Joi, 20 iunie a.c., ea a donat misiunii diplomatice a României la Paris un tablou pe care l-a pictat „pentru că m-am identificat mult cu cultura românească de la Paris şi pentru cu apreciez foarte mult angajamentul şi dedicaţia Ambasadei în promovarea artiştilor români”, după cum ne-a declarat.
Tabloul a fost postat pe site-ul oficial al Ambasadei, cu următorul text: „Astăzi am primit în dar un tablou inspirat de Sezonul România-Franţa 2019; studentă la medicină în Germania şi aflată spre finalul unui stagiu de câteva luni la Paris, Mădălina Hostiuc ne-a donat o lucrare pe care a numit-o… <Sans la nommer>, după melodia lui Georges Moustaki. Îmbinând influenţe din Brâncuşi, Léger, Delaunay şi Vasarely cu simboluri din arta românească şi imagini reprezentative pentru Paris, tabloul este un omagiu adus culturilor română şi franceză în acest an special pentru relaţiile dintre cele două ţări”.
Mădălina s-a declarat onorată că Ambasada României i-a acceptat darul. Tabloul pictat de ea aduce laolaltă Centrul Pompidou, cel mai mare muzeu de artă modernă din Europa, cu ferestrele colorate, chitara lui Georges Moustaki, elemente din acordeon - taste, butoane şi corp, care e şi corpul unei femei, “Sărutul” lui Brâncuşi, care e în acelaşi timp “Poarta Sărutului”, iar „Coloana infinitului” are steagul românesc şi cel francez, ca simbol al relaţiilor dintre cele două ţări şi al celor aproape 50 de ani petrecuţi de Brâncuşi în Franţa. În tablou pot fi identificate şi motive de pe bluzele tradiţionale româneşti, „ca un limbaj simbolic al ţăranilor, prezervat în bluze”, după cum a specificat autoarea.
„Numele, <Sans la nommer> (<Fără nume>), l-am ales pentru că mi se pare că are legătură cu România şi cu mottoul Sezonului France-Roumanie, <Uitaţi de clişee>. Ca să uitam de clişee trebuie, poate, să folosim alt limbaj. Să nu încercăm să dăm nume tuturor lucrurilor şi să judecăm, ci să avem curajul să privim lucrurile şi oamenii din jur fără să le punem imediat o ştampilă. Să le dăm o şansă să se exprime, să privim numai”, este îndemnul tinerei în vârstă de 27 de ani.
În paralel cu studiul medicinii, Mădălina îşi desfăşoară şi doctoratul în cercetarea neurobiologică moleculară, la aceeaşi universitate. De asemenea, de anul trecut, studiază ştiinţele culturale la FernUniversität în Hagen, interesată de conexiunile dintre medicină şi societate, de ştiinţele umane şi neuroştiinţe. Vorbeşte română, germană, engleză, franceză, spaniolă şi portugheză, cântă la pian şi la acordeon şi pictează. La vârsta de 6 ani, a început înotul de performanţă la Şcoala Generală Nr. 3 din municipiul Suceava. A participat la campionate naţionale de nataţie în România şi în Germania, la campionatele europene masters în Londra, în 2016 şi la cele mondiale, la Budapesta, în 2017. Tinde spre perfecțiune în tot ceea ce face.