Săptămână de foc pentru absolvenţii claselor a VIII-a, aceştia susţinând probele evaluării naţionale, examen care le permite admiterea la liceu sau la clasele profesionale.
Prima testare a fost cea la limba şi literatura română, de marţi, 18 iunie.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, 6.586 de elevi s-au înscris pentru această probă, dintre care 6.172 au fost prezenţi. 414 elevi au spus „pas” testării.
Proba a avut o durată de două ore, timp în care elevii au avut de rezolvat subiecte structurate pe două mari cerinţe, fiecare cu mai multe subpuncte.
La primul subiect, adolescenţii au primit un fragment dintr-un text la prima vedere, din „Ultima cursă”, de Horia Lovinescu, pe baza căruia au avut de răspuns la şase cerinţe (să noteze câte un sinonim pentru două cuvinte date, să explice rolul unei cratime, să explice modul de formare a unor cuvinte, să menţioneze două cuvinte care conţin diftong etc.).
Rezolvarea punctului B din cadrul primului subiect cerea elevilor realizarea unei compuneri de minimum 150 de cuvinte prin care să argumenteze apartenenţa la genul dramatic a textului dat.
Subiectul al II-lea a început cu un fragment publicat pe www.liternet.ro, „A fost odată un scriitor foarte încăpăţânat”, de Alina Nelega.
Candidaţii au primit alte şase cerinţe pe baza acestui text, având de menţionat modul şi timpul unor verbe din text, să precizeze funcţia sintactică a unor cuvinte subliniate etc.
La punctul B al subiectului II, elevii au mai avut de redactat o naraţiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la şcoală, în timpul unei activităţi de lectură. Primul subiect este notat cu 40 de puncte, iar cel de al doilea cu 36 de puncte. Elevii vor mai primi 14 puncte pentru redactarea întregii lucrări şi alte 10 puncte din oficiu.
Impresii la cald
La ieşirea din examen, părerile adolescenţilor au fost împărţite, însă majoritatea a recunoscut că cerinţa privind genul dramatic i-a luat prin surprindere.
David a absolvit Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava, iar din toamnă vrea să se numere printre elevii Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava. Deşi s-a descurcat bine la prima probă e evaluării, pentru matematică recunoaşte că are emoţii mari.
„A picat genul dramatic la primul subiect, nu ne aşteptam. Credeam că va fi ori pastel, ori basm, ceva genul epic. Celelalte cerinţe au fost simple, m-am descurcat la primul subiect, la subiectul cu subordonatele nu prea”, a menţionat elevul la ieşirea din examen.
Colega lui Paula vrea să intre la Colegiul Naţional ”Petru Rareş”, la chimie – biologie, despre examen aceasta menţionând că „a fost ok. A picat genul dramatic. La subiectul 2 a fost uşor, am avut de povestit o întâmplare. Nu am întâlnit dificultăţi la exerciţii sau capcane. Eu am făcut tot, nu ştiu ce notă voi lua, depinde de evaluatori. La matematică sper să fie mai uşor ca anul trecut.”
„A fost bine, nu ne-am aşteptam să pice dramaticul, dar ne-am descurcat. Mă aşteptam la fabulă sau pastel. Celelalte cerinţe au fost ok, am mai lucrat şi în clasă subiecte asemănătoare, nu a fost nimic greu”, a mai spus o altă elevă.
20 de elevi susţin examenul în condiţii speciale
20 de elevi susţin examenul de la finalul clasei a VIII-a în condiţii speciale. 12 elevi au solicitat mărirea timpului destinat redactării lucrărilor cu o oră, iar alţi trei susţin teza prin dictarea conţinutului către un profesor asistent, de altă specialitate decât cea la care se desfăşoară proba.
Un elev va susţine probele de examen într-o sală separată, un altul va susţine probele de examen într-o sală separată, în prezenţa unui însoţitor delegat din partea IŞJ Suceava, un elev va susţine probele la domiciliu, un altul a solicitat mărirea timpului destinat redactării lucrărilor cu o oră şi asigurarea asistenţei medicale, iar altul a cerut accesibilizarea subiectelor de examen prin mărirea caracterelor.
Rezultatele vor fi publicate pe 25 iunie
Joi, 20 iunie, este organizată proba la matematică, iar vineri, 21 iunie, este programată proba la Limba şi literatura maternă.
Primele rezultate vor fi comunicate marţi, 25 iunie, până la ora 12:00 (în centrele de examen). Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 14:00-20:00. Rezultatele finale vor fi afişate sâmbătă, 29 iunie.
Lucrările vor fi corectate în alt judeţ decât cel în care se susţine evaluarea. De menţionat că pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul evaluării naţionale există numerele gratuite 0800801100 şi 0800816230.