Asigurarea căldurii în timpul sezonului rece în Complexul Comercial Bazar, cel mai mare din zona Moldovei, în care funcţionează peste 2.000 de chioşcuri, va produce deranj pentru o parte dintre comercianţi, nu doar pe durata lucrărilor, ci şi după finalizarea acestora, din cauza unor modificări ale structurii actuale.
„Nu am uitat de aducerea încălzirii în Bazar. Suntem în faza de finalizare a studiului de fezabilitate, suntem în discuţii cu cei de la ISU, am găsit înţelegere şi bază legală pentru efectuarea acestor lucrări, dar pereţii laterali ai halelor amenajate trebuie închişi. Va fi deranj pentru o parte dintre comercianţi, în special de la aleea principală. Astea sunt condiţiile, dacă nu sunt de acord nu putem pune căldură!”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.
Edilul municipiului reşedinţă de judeţ a spus că urmează să aibă discuţii pe această temă cu reprezentanţii comercianţilor din Bazar, pentru a le spune exact care sunt condiţiile necesare pentru efectuarea investiţiei şi autorizarea complexului, cu modificările aferente, de către ISU.
Pentru conectarea Bazarului la termoficarea oraşului sunt necesare lucrări ample, de extindere a conductelor într-o zonă nouă, pe o suprafaţă de câteva hectare, plus instalaţiile şi corpurile de încălzire necesare pentru halele amenajate de municipalitate, în urma unei investiţii de peste 2 milioane de euro.
Proiectul iniţial de asigurare a căldurii în Bazar, pentru care s-au solicitat fonduri elveţiene, prevedea montarea de panouri fotovoltaice, care să asigure energia electrică necesară funcţionării unor turbosuflante cu aer cald, care să încălzească spaţiile modernizate. Finanţatori nu au fost de acord cu proiectul, motivând că încălzirea ar trebui asigurată de la centrala pe biomasă a oraşului, fiind vorba tot de energie verde.