Inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava au efectuat, luna trecută, 603 controale la obiectivele din categoria nonaliment, printre care şi cabinete medicale şi spitale. Şeful Serviciului Control în sănătatea publică, dr. Dinu Sădean, a informat, printr-un comunicat de presă, că au fost controlate 43 de cabinete de medicină de familie, 31 de cabinete medicale ambulatorii de specialitate, 85 de cabinete stomatologice, două laboratoare de analize medicale, un laborator de radiologie şi imagistică medicală, un laborator de tehnică dentară, două spitale, două obiective din categoria alimentare cu apă. Printre obiectivele din categoria nonaliment verificate luna trecută au mai fost patru unități de cazare hotelieră, şapte pensiuni turistice, o spălătorie auto, trei unităţi de mică industrie, 17 unităţi de desfacere produse cosmetice, trei cabinete de înfrumuseţare, 217 utilizatori profesionali de produse biocide şi 11 unităţi de învăţământ. Un număr de 166 controale au vizat activitatea de colectare, depozitare şi de neutralizare a deşeurilor periculoase medicale.
Pentru neconformităţile constatate - nerespectarea normelor igienico-sanitare în vigoare pentru zonele de locuit, comercializarea de produse cosmetice cu termen de valabilitate depăşit, furnizare de apă potabilă necorespunzătoare calitativ - au fost aplicate şapte sancţiuni contravenţionale, respectiv patru amenzi în valoare totală de 10.600 de lei şi două avertismente pentru neconformităţi în asigurarea unor spaţii corespunzătoare pentru depozitarea produselor alimentare în programul „Laptele şi Cornul” şi nerespectarea normelor igienico-sanitare în vigoare pentru zonele de locuit. De asemenea, au fost retrase de la comercializare produse cosmetice cu termen de valabilitate depăşit.
La obiectivele din categoria aliment inspectorii DSP Suceava au efectuat în luna mai 147 de controale, şase la producători şi ambalatori, la un distribuitor şi transportator, 92 la retaileri, 46 la unităţi din sectorul servicii alimentare şi două la producători primari de produse alimentare care vând direct consumatorului final.
Pentru deficienţele constatate în unităţile alimentare controlate au fost aplicate două amenzi în valoare totală de 3.200 de lei, din cauza neasigurării controlului şi înregistrării temperaturii de funcţionare a spaţiilor frigorifice.