Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 14 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 137 (7138)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Pustiu

Lucrările de la Gara Iţcani, abandonate în plină desfăşurare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrările de reparaţii la Gara Iţcani, începute deja de trei ani de zile, sunt în momentul de faţă abandonate. Reporterii Monitorului de Suceava au constatat la faţa locului că nu mai sunt muncitori care să lucreze în interiorul gării, iar prezenţa lor nu a mai fost semnalată la modul serios deja de multă vreme. Gara este în şantier, fiind împrejmuită cu panouri de protecţie, dar şi năpădită de buruieni. Clădirea este închisă şi este şi normal să fie aşa, având în vedere că interiorul este un adevărat şantier. La exterior, copertina peronului a fost scoasă, iar singura cale de acces spre linii este pe o scândură din lemn. Staţia CFR este mutată efectiv în afara gării, unde este o casă de bilete, iar un container ţine loc de sală de aşteptare.

 

Lucrări executate până acum

Monitorul de Suceava a transmis o solicitare către CFR SA, cu privire la stadiul lucrărilor de la Gara Iţcani, ce s-a făcut şi ce mai este de făcut. Zilele trecute am primit un răspuns din partea Serviciului de Comunicare mass-media al CFR SA:prima precizare importantă este că tot ce s-a făcut până acum au fost lucrări de reparaţii.

Lucrările efectuate sunt următoarele: consolidarea fundaţiei şi a pereţilor structurali (parţial), consolidarea subsolului clădirii de călători (parţial), recompartimentarea cu pereţi despărţitori, tencuieli interioare, strat suport şapă (parţial), înlocuirea instalaţiei electrice (parţial), înlocuirea reţelei de alimentare cu apă hidranţi exterior (parţial), înlocuirea ferestrelor la exterior (parţial), reparaţii şarpantă lemn şi înlocuirea învelitoarei, jgheaburilor şi burlanelor (integral), reparaţii strat suport şi vopsitorii lavabile la faţada clădirii (parţial).

Cele mai importante lucrări care s-au făcut sunt cele de schimbare a acoperişului (care au oprit infiltraţiile) şi de renovare a faţadelor, cu precizarea că cea dinspre linie este făcută pe jumătate.

Cei de la CFR au evitat însă să comunice ceva despre actuala sistare a lucrărilor.

 

Lucrările de restaurare s-au oprit la un studiu

Cum Gara Iţcani este monument istoric, o parte din lucrări nu mai intră în categoria reparaţii, ci la lucrări de restaurare. Această parte, cea mai importantă, pare a fi departe de realizare.

În răspuns celor de la CFR ni s-a comunicat că „Regionala CF Iaşi a primit din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Suceava un referat cuprinzând o serie de observaţii/solicitări, ce pornesc de la premiza că lucrările la clădirea Gării Iţcani sunt de restaurare şi nu de reparaţii. Prin intermediul acestui referat, Regionalaeste avizată că are obligaţia de a respecta Standardele şi procedurile de executare a lucrărilor de restaurare, enumerându-se o serie de cerinţe, care trebuie respectate în cursul execuţiei anumitor lucrări de construcţii şi arhitectură la interior/exterior, tâmplărie, pardoseli, pereţi, balconul faţadei principale (lucrări care nu erau cuprinse în proiectul iniţial).

Precizăm faptul că, urmare cerinţelor stipulate în referatul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Suceava, Sucursala Regională CF Iaşi are în curs de elaborare un studiu, care cuprinde totalitatea lucrărilor de restaurare a clădirii monument istoric - Gara Iţcani, modul de realizare a acestora, specialiştii care le pot executa, materialele ce urmează a fi folosite etc.”.

Având în vedere că de acest studiu se vorbea şi în vara anului trecut, începerea efectivă a acestor lucrări pare a fi foarte departe.

Printre altele, cu valoare de patrimoniu sunt sala mare a gării, cu tavanul pictat, dar şi balconul faţadei principale, dinspre stradă.

 

O clădire superbă care nu a fost întreţinută zeci de ani

Bugetul pentru reabilitarea şi modernizarea Gării Iţcani este de 9 milioane de lei.

Gara Iţcani a rămas în principal deschisă pentru traficul de navetă. Acesta este prezent doar la câteva ore ale zilei, în rest gara fiind aproape pustie.

Gara din Iţcani a fost inaugurată în 1871, în perioada stăpânirii austro-ungare. Ultimele reparaţii capitale la această clădire, clasificată ca monument istoric, au fost efectuate în anii 1974-1975. De atunci s-au mai făcut, sporadic, doar cârpeli.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrările de la Gara Iţcani, abandonate în plină desfăşurare.
 Vizualizări articol: 2413 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lucrările de la Gara Iţcani, abandonate în plină desfăşurare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei