De anul viitor, România va prelua preşedinţia Conferinţei Mondiale a Ritului Scoţian prin Suveranul Mare Comandor Stelian Nistor, 33°, care va fi pentru cinci ani Preşedintele Conferinţei Mondiale.
În perioada 31 mai - 2 iunie, o delegaţie a Supremului Consiliu al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat din România a participat la Roma la Sesiunea Naţională a Ritului Scoţian din Italia. Cu această ocazie, Supremul Consiliu italian a acordat titlul şi medalia de Membru de Onoare, cea mai înaltă distincţie ce se poate acorda unui străin, conducătorilor Ritului din trei ţări: Statele Unite, Israel şi România.
“Succesul internaţional este categoric al României. Acasă creştem moştenirea trecutului masonic, atât de întrepătruns cu cel al devenirii naţiunii noastre, până când vom ajunge noi înşine înaintaşii cu care să se legitimeze cei ce ne vor urma. Ne aşteaptă noi răspunderi şi încercări, de data asta la nivel mondial. Ştim de unde venim şi, încrezători în destinul Ţării noastre, mergem înainte!”, a declarat, conform Mediafax, Stelian Nistor, Mare Comandor al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat în România.
Actorul şi omul de afaceri Stelian Nistor, descendent al străvechii familii nobiliare bucovinene care l-a dat pe marele istoric Ion Nistor, s-a născut pe 29 septembrie 1958, la Fălticeni, a învăţat la Liceul „Ştefan cel Mare” Suceava, absolvind ulterior Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”.
De-a lungul timpului, Stelian Nistor a ocupat funcţia de director artistic al Teatrului Nottara, a avut o carieră în televiziune, făcând parte din prima echipă cu care a pornit Pro TV, iar ulterior s-a orientat spre mediul afacerilor, fiind implicat inclusiv în realizarea complexului comercial Iulius Mall la Suceava.
În prezent, Ritul Scoţian Antic şi Acceptat este cel mai răspândit pe plan mondial, fiind practicat în circa 85% dintre Loji. Ritul scoţian administrează gradele de la 4 la 33 şi Ultimul din Francmasonerie. Este prezent în România neîntrerupt din 1881, iar în anii regimului comunist, Ritul a funcţionat în exil.