O delegaţie de parlamentari din Coreea de Sud, condusă de preşedintele Grupului de prietenie Coreea-România din parlamentul coreean, Woo Sangho, a vizitat timp de două zile judeţul Suceava, la invitaţia deputatului PNL Dumitru Mihalescul. Ieri, parlamentarii coreenii însoţiţi de deputatul sucevean şi de un reprezentant al ambasadei acestei ţări la Bucureşti au avut o întrevedere cu conducerea Consiliului Judeţean Suceava, reprezentată de preşedintele Gheorghe Flutur, vicepreşedintele Viorel Seredenciuc, administratorul public Irina Vasilciuc, şefa Departamentului de relaţii internaţionale, Gabriela Dugan, şi consilierul Niculai Barbă.
În cadrul discuţiilor, preşedintele Flutur şi-a exprimat aprecierea faţă de ritmul de dezvoltare al Coreei de Sud, de democraţie şi libertăţile cetăţeneşti şi a prezentat oportunităţile de afaceri în judeţul Suceava. El a accentuat buna pregătire a studenţilor de la Facultatea de Calculatoare a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava şi rezultatele instituţiei de învăţământ superior în cercetare şi inovaţie, necesitatea dezvoltării construcţiilor civile şi industriale, a infrastructurii de drumuri, potenţialul industriei alimentare, industriei textile şi a încălţămintei şi al industrializării lemnului. Flutur a precizat în mod expres că autorităţile judeţene şi locale nu sunt interesate de exportarea materiei prime, ci de o colaborare în producţia finită: „vrem să procesăm lemnul aici, în judeţul Suceava, să-i dăm valoare”. De asemenea, preşedintele CJ a vorbit despre viitorul parc industrial de la Aeroportul Suceava, despre colaborare în domeniul medical, atât prin dezvoltarea de clinici, cât şi prin cooperare în domeniul tehnologiei, precum şi despre turism.
Preşedintele Flutur a invitat oaspeţii să revină însoţiţi de oameni de afaceri şi de jurnalişti coreeni
Parlamentarii coreeni s-au arătat interesaţi în primul rând de studenţii din IT de la Suceava, despre care au spus că ar putea să înveţe şi în universităţi din Coreea de Sud, pe baza unor parteneriate, apoi de exportul de lemn din judeţ şi de terenurile fertile de aici, pentru o agricultură înalt tehnologizată.
De asemenea, au vrut să afle care este gradul de autonomie al investiţiilor locale faţă de guvernul de la Bucureşti şi despre condiţiile în care firmele străine pot deveni rezidente în viitorul parc industrial.
„Suntem interesaţi de cooperare în domeniul economic între Coreea de Sud şi Suceava. După ce ne vom întoarce în Coreea vom vedea la ce putem să lucrăm împreună”, a declarat preşedintele Grupului de prietenie Coreea-România din parlamentul coreean, Woo Sangho.
Preşedintele Flutur a propus ca la viitoarea întâlnire să ia parte şi reprezentanţi ai USV, ai Camerei de Comerţ şi ai Asociaţiei Fermierilor şi le-a sugerat să vină însoţiţi de oameni de afaceri, reprezentanţi ai agenţiilor de turism şi de jurnalişti coreeni, într-un infotour de o săptămână, „ca să cunoaşteţi mai bine mediul economic şi turistic”. „România este o ţară prietenoasă, cu democraţie sigură şi stabilă, cu oameni harnici”, a mai spus Flutur, precizând că are toată deschiderea pentru colaborare.
El l-a felicitat pe deputatul Mihalescul pentru că şi-a îndeplinit sarcina trasată de Organizaţia PNL Suceava la începutul mandatului, de a face lobby pentru zonele de investiţii din judeţul Suceava.
Menţionăm că industriile majore în Coreea de Sud includ automobile, construcţii navale, chimie şi tehnologia informaţiei. Populaţia ţării este foarte educată şi are una dintre cele mai mari rate de utilizare a internetului din lume. Este o putere economică la nivel mondial şi face parte din categoria ţărilor dezvoltate, având a douăsprezecea economie la nivel mondial şi a treia în Asia, după Japonia şi China. Ţara a avut o creştere economică rapidă datorită exporturilor de produse finite, fiind unul din cei Patru Tigri Est Asiatici, alături de Hong Kong, Singapore şi Taiwan.