Cunoaşterea a cel puţin unei limbi străine reprezintă, astăzi, condiţie de angajare pentru orice post care necesită studii superioare, însă tot mai multe companii precizează, în oferta de locuri de muncă, faptul că o a doua limbă străină este un avantaj. Limba străină solicitată este, aproape întotdeauna, în strânsă legătură cu acţionariatul firmei.
Limba engleză nu mai este percepută ca o limbă străină, ci este văzută ca „limba noastră”, a tuturor celor implicaţi în viaţa activă modernă, astfel încât prima limbă străină care „face diferenţa” este franceza, cu tradiţie culturală puternică în spaţiul românesc.
În judeţul Suceava, conform datelor de la Registrul Comerţului, sunt 647 de firme cu capital român-francez. Printre acestea se numără Excel Job, Natanael Industries şi Ambro, în municipiul Suceava, ICC Prod, în Gura Humorului, Dorna SA şi Dorna Lactate, în Vatra Dornei şi Dorna Candrenilor, Rarăul, în Câmpulung Moldovenesc, Bucovina Lodge în Vama etc.
42 de firme cu capital francez sau român-francez se află în municipiul Suceava, ceea ce face ca interesul pentru studiul limbii franceze să se menţină ridicat, mai ales că tot mai multe companii multinaţionale, firme şi întreprinderi cu specific foarte divers, de la domeniul IT la cel de producţie sau de angajare de forţă de muncă sau consiliere, solicită din ce în ce mai mult cunoscători de limbă franceză. Răspunsul instituţiilor de învăţământ la această solicitare venită dinspre piaţa muncii acoperă toate palierele, de la învăţământul primar şi gimnazial, până la universitate.
Datele statistice arată că în judeţul Suceava este cel mai mare număr de elevi care învaţă limba franceză la şcoală. De asemenea, în Suceava funcţionează un colegiu naţional labelizat (purtător al Certificatului Comisiei Europene „European Language Label” pentru calitate şi inovare în didactică, în general, în didactica limbilor străine, în special) francofon, cu clase bilingve română-franceză, încă de la începutul anilor ‘90.
Opţiuni pentru învăţarea limbii franceze
La Universitatea „Ştefan cel Mare” limba franceză se studiază la specializări ce conţin această limbă în componenţa lor, la masteratul internaţional francofon „Teoria şi practica traducerii”, cu diplomă dublă Suceava-Chişinău, precum şi la studii doctorale. Cercetarea ştiinţifică, de multe ori în cotutelă cu universităţi din lumea francofonă, face ca Universitatea „Ştefan cel Mare” să ofere parcursul complet al unei formări cu limbă de predare limba franceză.
Tinerii care doresc să studieze limba şi literatura franceză la USV au la dispoziţie pentru anul universitar 2019-2020 un număr la 70 de locuri la franceză/germană, franceză/engleză şi 50 de locuri la franceză/spaniolă, franceză/italiană. De asemenea, pot aprofunda limba franceză secundar, cu limba română, specializare la care sunt alocate 130 de locuri pentru viitorul an universitar.
Prezenţa lectorilor francezi la Suceava, printr-un proiect susţinut de Agenţia Universitară a Francofoniei şi de USV, existenţa unui Lectorat francez, a Centrului de Reuşită Universitară, Festivalul de film francofon de la Muzeul Bucovinei, spectacolele de teatru în limba franceză, găzduite atât de universitate, cât şi de Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, nenumăratele manifestări din Luna Francofoniei, la Suceava, parteneriatele cu spaţiile francofone din Europa, Canada, Africa, Şcoala de vară francofonă, cu Suceava centru pilot de formare a profesorilor de franceză, toate acestea vin să confirme nevoia de cunoaştere a limbii franceze.
Pe alt palier, Biroul Francez, sub egida Consiliului Judeţean Suceava, a organizat un proiect care a permis obţinerea acordului de oportunitate pentru o viitoare Alianţă Franceză la Suceava. Copii şi adulţi francofoni şi francofili frecventează săptămânal „După-amiezile francofone”, la Biroul Francez din Casa Prieteniei, din Suceava. Dincolo de cursurile de limbă franceză iniţiate la USV sau la Biroul Francez, ce vin să completeze franceza „de la şcoală” sau „de la grădiniţă”, la Suceava se organizează examenele DELF şi DALF, atât la universitate, cât şi la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, iar în curând, şi în cadrul viitoarei Alianţe Franceze.