Cadre didactice din judeţ cu rezultate bune şi foarte bune la catedră vor primi un bonus financiar de 25% din salariul de bază, pentru o perioadă de cinci ani, începând cu luna septembrie a acestui an.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, 122 de gradaţii de merit vor fi acordate în acest an, 115 pentru personalul didactic şi 7 pentru personalul didactic auxiliar (laboranţi, bibliotecari, secretare, pedagogi, administratori etc.).
Cezar Anuţei, purtător de cuvânt în cadrul instituţiei, a menţionat că 123 de angajaţi din învăţământul preuniversitar sucevean au depus dosare pentru a primi aceste sporuri.
Numărul aspiranţilor este mult sub media ultimilor ani, anul trecut fiind depuse peste 300 de dosare, în 2017 – 430 de dosare, în 2016 – aproape 500 de dosare, în 2015 – 515 dosare.
Sporulse atribuie începând cu data de 1 septembrie 2019 şi reprezintă o creştere cu 25% din salariul de bază.
Criterii pentru acordarea sporului de 25%
Potrivit metodologiei, cadrele didactice cu performanţe deosebite la catedră, cu rezultate deosebite obţinute în pregătirea elevilor, implicate în proiecte extracurriculare sau cu finanţare europeană, în elaborarea de manuale şcolare aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale, ghiduri metodice sau softuri educaţionale au şanse ridicate în a obţine gradaţia de merit.
Pentru acordarea gradaţiei de merit, Inspectoratul Şcolar evaluează activitatea candidaţilor înscrişi, inclusă în fişa de (auto)evaluare, susţinută prin documente doveditoare, din perioada 1 septembrie 2013 - 31 august 2018.
Beneficiarii trebuie să aibă o vechime în învăţământul preuniversitar de cel puţin 5 ani, cu calificativul "Foarte bine" în fiecare an şcolar din perioada evaluată.
Aceştia trebuie să dovedească performanţe deosebite în: activitatea didactică cuantificată din rezultatele elevilor; în pregătirea elevilor distinşi la competiţiile şcolare recunoscute de Ministerul Educaţiei Naţionale; prevenirea şi combaterea abandonului şcolar şi a părăsirii timpurii a şcolii; în integrarea copiilor cu cerinţe educaţionale speciale; în integrarea copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi/sau tulburări de învăţare în învăţământul de masă; în progresele şcolare ale elevilor în risc de abandon şcolar; autor/coautor la elaborarea de manuale şcolare aprobate de Ministerul Educaţiei; realizarea/participarea la realizarea de softuri educaţionale, platforme de e-learning; participarea cu comunicări la simpozioane, conferinţe zonale, judeţene, naţionale şi/sau internaţionale, cursuri de perfecţionare etc.
În 2018, 312 angajaţi din învăţământ au depus dosare pentru gradaţii de merit, 239 primind aviz favorabil.