Deşeurile reciclabile – material plastic, carton/hârtie şi metal – colectate de firmele care au contracte de salubritate în localităţile judeţului Suceava au ajuns motiv de discordie între acestea şi asocierea de firme care operează depozitul ecologic de deşeuri de la Moara. Conform caietului de sarcini de la licitaţie, la Moara trebuie să ajungă atât fracţia umedă (deşeurile menajere), cât şi cea uscată (deşeurile reciclabile), conform legislaţiei care era în vigoare în urmă cu aproape doi ani, când au început procedurile. Calculele operatorului au fost efectuate în funcţie şi de cantitatea de deşeuri la fracţia uscată, iar preţul din ofertă au avut în vedere vânzarea acestora.
Doar că anul trecut, în iulie, Guvernul a adoptat Ordonanţa de urgenţă nr. 74/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, care permite şi altor operatori valorificarea deşeurilor reciclabilele, iar firmele din judeţ doresc să beneficieze de această prevedere.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Viorel Seredenciuc a explicat că, în aceste condiţii, operatorul de la Moara nu va mai avea cantitatea de deşeuri reciclabile estimată pentru valorificare şi va insista să majoreze preţul. „Pentru noi, Consiliul Judeţean, caietul de sarcini este baza, deci ambele fracţii trebuie să ajungă la Moara”, a subliniat el.
Din momentul licenţierii depozitului Moara, toate cele cinci depozite temporare din judeţ se închid
Suma oferită pe tona de deşeuri reciclabile este de aproximativ 100 de lei, iar un operator ar colecta, conform calculelor, circa o maşină pe săptămână. Dacă s-ar mări preţurile, s-ar putea ca activitatea să-l coste mai mult decât ar putea obţine din valorificarea deşeurilor şi să se dovedească nerentabilă.
Deocamdată, cei 12 operatori de salubritate din judeţ nu şi-au arătat nici o disponibilitate de a semna contractele de colectare şi transport cu operatorul depozitului de la Moara. În cursul acestei săptămâni trebuie să ia însă o decizie pentru că, din momentul în care asocierea firmelor FLORCONSTRUCT, FRITEHNIC SRL şi RITMIC COM SRL primeşte de la ANRSC licenţa pentru serviciul public de salubrizare, deşeurile nu mai pot fi transportate în cele cinci depozite temporare. Autorizaţia eliberată de Agenţia de Protecţia a Mediului Suceava prevede clar că, odată ce depozitul de la Moara este licenţiat, cele cinci depozite temporare de pe raza judeţului se închid. Autorităţile publice din Suceava poartă negocieri la Ministerul Mediului pentru închiderea pe loc a celor cinci depozite, adică să nu se mai mute deşeurile la Moara, aşa cum era prevăzut iniţial.
Deocamdată, la Moara sunt depozitate doar deşeurile din localităţile în care colectarea şi transportul sunt asigurate de operatorul depozitului, respectiv de asocierea firmelor FLORCONSTRUCT, FRITEHNIC SRL şi RITMIC COM SRL.
Menţionăm că semnarea contractului cu operatorul de la Moara implică obligaţia operatorilor de salubritate de a colecta deşeurile selectiv.
La Moara urmează să fie depozitate, într-o primă fază, deşeurile menajere din tot judeţul Suceava.