Procesul în care patru inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru infracţiunile de rele tratamente aplicate minorului sau neglijenţă în serviciu, în cazul de la Moldoviţa care a şocat o ţară întreagă, al fetei care avea doar 16 kilograme la vârsta de 19 ani, a ajuns la final. Magistraţii de la Curtea de Apel Suceava au menţinut soluţia pronunţată de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc prin care s-a dispus achitarea tuturor celor patru inculpaţi, în toate cazurile fiind invocat articolul cu privire la achitare pentru că fapta nu există.
Cazul Adinei a şocat o ţară întreagă, toţi medicii care au evaluat-o apreciind că nu au văzut în viaţa lor un caz de subnutriţie atât de grav.
Tânăra era crescută în familie, mama sa suferind de schizofrenie. În 2009, Adina a fost încadrată cu grad de handicap grad I, iar ajutorul financiar oferit de stat, 600 de lei lunar, a fost luat iniţial de o soră de-a ei mai mare, apoi de soţul acesteia din urmă, Nicolae Parîjnec, care a devenit, legal, asistentul ei personal. Din ancheta procurorilor a rezultat însă că fata a rămas să locuiască în casa modestă a mamei ei, bolnavă psihic, şi alături de un tată bătrân, bolnav şi cu o pensie de mizerie, astfel că Adina a ajuns într-o stare greu de imaginat.
Acuzaţiile pentru care au fost trimişi în judecată doi membri ai familiei fetei, un inspector social şi un asistent medical
Procurorii au arătat că Nicolae Parîjnec a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului, acuzaţiile fiind legate de perioada august 2010 – decembrie 2013, când acesta a fost asistent personal al fetei.
„Având obligaţiile de a asigura alimentarea corespunzătoare a acesteia, de a sesiza de urgenţă semnele de agravare a bolii şi de a solicita control de specialitate la domiciliu, prin nerespectarea acestor obligaţii, neluând măsurile necesare, a pus în primejdie gravă dezvoltarea minorei”, au acuzat procurorii.
Sora mai mare, Elena Rodica Parîjnec, cea care a avut-o anterior în îngrijire, ca asistent personal, în perioada noiembrie 2007 – iulie 2010, a fost trimisă în judecată pentru aceeaşi infracţiune, de rele tratamente aplicate în perioada cât a răspuns legal de soarta surorii bolnave.
Pe lista inculpaţilor s-a mai aflat Axenia Cristinica Haucă, inspector în cadrul Compartimentului Asistenţă Socială şi Autoritate Tutelară de la Primăria comunei Moldoviţa. Aceasta a fost acuzată că, în perioada 2007-2013, şi-a încălcat îndatoririle de serviciu prevăzute în fişa postului în sensul că nu a monitorizat aplicarea măsurilor de asistenţă socială şi nu a anunţat operativ Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava cu privire la situaţia fetei, cauzând o vătămare importantă intereselor legale ale acesteia şi respectiv reducând şansele de recuperare şi reintegrare socială din cauza îngrijirii defectuoase.
A patra inculpată a fost Lăcrămioara Smocot, cu funcţia de asistent medical comunitar în cadrul Primăriei Moldoviţa. Aceasta a fost acuzată că, în perioada 2007-2013, şi-a încălcat îndatoririle de serviciu prevăzute în fişa postului, în sensul că nu a determinat nevoile medico-sociale ale victimei, persoană cu handicap gradul I, cu însoţitor.
Fata subnutrită a fost recuperată total după implicarea specialiştilor
Victima din acest caz, Adina Gabriela, nu s-a constituit parte civilă în dosar.
Imediat ce autorităţile au fost alertate despre condiţiile în care trăia fata, aceasta a fost preluată de Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Mitocu Dragomirnei, unde a făcut evoluţii foarte importante. Din fericire, copilul a putut fi salvat, revenind în timp la o greutate normală.
Mai mult, ea este angrenată în numeroase activităţi gospodăreşti, dar şi la cele de la atelierul de terapie ocupaţională al centrului, unde a învăţat multe lucruri utile, descoperindu-şi şi abilităţi artistice. Adina a participat şi la spectacole organizate de centru, în cadrul cărora a cântat şi a dansat în faţa publicului.