Primarii marilor oraşe din România, membri ai Asociaţiei Municipiilor din România, pregătesc un proiect de modificare a prevederilor legii de funcţionare a Poliţiei Locale, prin care să corecteze o serie de probleme cu care se confruntă chiar de la apariţia acestei structurii de ordine publică, cât şi altele, constatate pe parcurs.
Problema modificărilor care trebuie aduse la legea Poliţiei Locale a fost discutată şi în cadrul întrunirii comitetului director al AMR, care a avut loc la Suceava, în zilele de 6 şi 7 iunie, la care ordinea de zi a discuţiilor a inclus înfiinţarea Corpului Profesional al Coordonatorilor Poliţiei Locale, precum şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al acestuia.
Preşedintele AMR, Robert Negoiţă, a spus că principala problemă care trebuie lămurită, prin modificarea legislativă, este cea a competenţelor şi atribuţiilor Poliţiei Locale faţă de Poliţia Naţională.
„Problematica Poliţiei Locale este una complexă şi care generează foarte multe discuţii”, a remarcat preşedintele AMR, care a dat ca exemplu diferenţa enormă dintre vârstele de pensionare ale poliţiştilor locali, care sunt standard, de 65 de ani la bărbaţi şi 63 de ani la femei, comparativ cu cei din Poliţia Naţională, unde vârsta de pensionare este limitată undeva la 50 de ani.
„Problema nu e doar de eficienţă, ci şi de imagine. Imaginea, percepţia societăţii, este foarte importantă. Or noi avem în Poliţiile Locale persoane de peste 60 de ani, care din fericire se ţin foarte bine şi pot onora funcţia pe care o ocupă, dar şi persoane care nu prea mai pot îndeplini toate atribuţiile de serviciu şi nu sunt în zona în care să genereze încredere. O persoană cu vizibile dificultăţi fizice, îmbrăcată în uniformă, cred că este o chestiune pe care trebuie să o evităm”, a declarat Robert Negoiţă.
Amendamentele primarilor la legea Poliţiei Locale, ignorate
Reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România consideră că este necesară realizarea unui nou proiect de funcţionare a Legii Poliţiei Locale, în condiţiile în care cel actual a fost aprobat fără a se ţine cont de amendamentele lor, chiar dacă lor li s-au pus în cârcă responsabilităţi suplimentare.
„Au fost primari care au spus că e mai bine să renunţăm la Poliţia Locală. Ştiu cum s-a făcut această lege, ne-am bătut vreo doi ani prin AMR să venim cu propuneri concrete, dar când s-a dat legea au scos-o unii funcţionari din sertar, fără să ţină cont deloc de amendamentele noastre. Ordinea Publică a Poliţiei Municipale trebuia să treacă la Poliţia Locală, la fel ca şi serviciul de Circulaţie rutieră. Astăzi atribuţiile sunt foarte neclare, când se întâmplă ceva rău în oraş, vina se dăm pe primar. Legislaţia trebuie îmbunătăţită – ne trebuie o nouă lege a Poliţiei Locale”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
O opinie similară are şi primarul de Iaşi, Mihai Chirică: „Noi răspundem prin legea care ne-a adus pe posturi, de ordinea şi siguranţa publică, atunci trebuie să avem şi mecanismul prin care să ne asumăm această răspundere. Plus că la atribuţii egale trebuie şi drepturi egale”.
Discuţiile pe tema vârstei de pensionare în Poliţia Locală vin la scurt timp după ce prezenţa unei femei în vârstă, obeză, îmbrăcată în uniformă, într-o intersecţie din Bucureşti, a stârnit un imens val de critici şi batjocură în mediul online, deşi femeia respectivă şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, stând în picioare opt ore şi dirijând circulaţia, în plin soare şi într-un mediu toxic, din cauza numărului mare de maşini.