Viceprimarul din Vatra Dornei, Marius Rîpan, a anunţat că joi vor începe lucrările pentru montarea primului cazan nou de la Centrala Termică din acest municipiu. Marius Rîpan a precizat că noul cazan va fi adus din Austria cu un transport agabaritic, fiind produs de firma Polytehnic. Noul cazan al centralei va avea o putere nominală de 6 MW, iar montarea sa se va face cu două macarale, una de 160 de tone şi cealaltă de 40, pe segmente, prin acoperişul clădirii. De asemenea, tot în această etapă se va demonta şi coşul de fum, acesta urmând a fi înlocuit.
Marius Rîpan a precizat că în această perioadă continuă şi lucrările la montarea noilor conducte. „Noua reţea de distribuţie va fi dotată cu un modern sistem de avertizare şi identificare a avariilor. Reţeaua actuală nu a avut montat un astfel de sistem de avertizare a defecţiunilor. Deşi ţevile au fost prevăzute cu acest sistem, acesta, pur şi simplu, nu a fost montat. Ar fi fost mult mai simplă identificarea avariilor, intervenţia operativă şi, implicit, eliminarea pierderilor. Însă, probabil, răspunsurile ar trebui să le dea cei care au luat aceste decizii la vremea respectivă. Ştiu că, din acest motiv, au fost specialişti care şi-au dat demisia, nevrând să semneze recepţia lucrării. Iar consilierii din PSD care au făcut din asta subiect de campanie ar trebui să-şi ia la rost chiar colegii de partid, cei care au implementat în 2004 reţeaua termică”, a declarat viceprimarul din Vatra Dornei. El a adăugat că lucrările la reţeaua de pe strada Republicii sunt programate a se finaliza la finalul lunii iunie. „Deşi vremea e destul de capricioasă, sperăm ca strada Republicii să poată fi redată circulaţiei normale până la 1 iulie, mai ales că începe şi sezonul turistic. Vom muta şantierul pe strada Unirii, astfel încât la început de octombrie să putem furniza agent termic”, a declarat Marius Rîpan.
La rândul său, Paul Puşcaşu, manager de proiect la Elsaco Electronic, firma care realizează lucrările, a spus că pentru a se evita orice suspiciuni ulterioare s-au făcut calcule şi pentru situaţia în care aceste conducte vor funcţiona pe centrala cu cogenerare, la parametrii de 130°C /16 bari. „Rezultatul ne-a relevat faptul că este satisfăcătoare chiar şi o grosime de 5 mm, faţă de 6,3 mm cât va avea noul sistem. Iar pentru centrala pe deşeuri, la parametrii 110°C /9 bari, ar fi necesară o grosime a oţelului de 2.9 mm”, a explicat Paul Pușcaș.
Primăria Vatra Dornei va monitoriza în permanenţă lucrările de investiţii din municipiu
Nu în ultimul rând, viceprimarul din Vatra Dornei, Marius Rîpan, a spus că primăria va monitoriza în permanenţă lucrările din acest municipiu, astfel încât termenele de finalizare a lucrărilor să fie respectate. „Ne cerem, din nou, scuze dornenilor pentru disconfortul creat, întregul oraş este în şantier, dar îi asigurăm pe toţi că administraţia locală se află în contact permanent cu firmele care au câştigat licitaţiile, pentru ca toate termenele de finalizare să fie respectate sau chiar ca, în cazul proiectului de termoficare, să avem un uşor avans faţă de graficul iniţial. De asemenea, orice sesizări venite de la locuitori vor fi luate în considerare cu maximă atenţie”, a spus Marius Rîpan.
El a amintit că pierderile sistemului de termoficare în anul 2018 au fost de 3.778.549 de lei, totalul, din 2011 până în prezent, ridicându-se la peste 16 milioane lei.
Proiectul „Reabilitarea sistemului de alimentare centralizată cu căldură a municipiului Vatra Dornei”, este finanţat prin programul MDRAP „Termoficare 2006-2020 căldură și confort”, cu o valoare totală de 27,2 milioane de lei, din care contribuţia locală este în valoare de 8,159 milioane de lei, valabilitatea contractului de execuţie fiind până la data de 31 octombrie 2019.