Solicitarea de asistență medicală în cazul a aproape jumătate dintre pacienții secțiilor chirurgicale și medicale are la bază consumul de alcool, potrivit datelor furnizate de consilierul Bianca Bighiu, de la Compartimentul de relații cu publicul din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava. „Statistic, între 10 și 15% din populație are la un moment dat în viață o problemă legată de consumul de alcool. De asemenea, până la 20% dintre persoanele care se adresează medicului de familie și până la 40% dintre pacienții secțiilor medicale și chirurgicale, fără diferențe semnificative între specialități, au consumul de alcool la originea solicitării de asistență medicală”, a subliniat consilierul DSP.
Recomandarea specialiștilor pentru persoanele care consumă alcool, indiferent de frecvență sau cantitate, este să-și evalueze consumul prin completarea unui chestionar AUDIT pentru a afla măcar dacă se înscriu în categoriile de risc. „Completarea chestionarului permite ca fiecare să știe din timp dacă se află sau nu într-o categorie de risc, beneficiind de informații suplimentare pentru a evita probleme de sănătate viitoare. Aplicarea chestionarelor AUDIT se realizează confidenţial de către personal instruit special în acest scop: asistenți medicali, psihologi și sociologi”, a spus Bianca Bighiu.
Testul AUDIT conține 10 întrebări scurte, la care se poate răspunde în 5 minute. În această săptămână, în cadrul campaniei desfășurate de Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT), Institutul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, au răspuns la chestionar peste 1.600 de suceveni. Testarea s-a realizat în parteneriat cu Universitatea “Ștefan cel Mare”, prin studenții de la programul de studii Asistență Socială, Asociația Addictless și asistenții comunitari.
Datele colectate și analizate vor ajuta specialiștii să înțeleagă mai bine la nivel naţional fenomenul consumului problematic de alcool și să dezvolte pe viitor programe de prevenire eficiente.