Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 130 (7131)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Din 256 de farmacii din judeţ, doar în 46 se prepară medicamente după o reţetă prescrisă de medic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul farmaciilor în care se poate prepara un medicament după o reţetă prescrisă de medic este foarte mic, raportat la numărul total al acestora, însă comparativ cu anii precedenţi se constată o uşoară creştere. La această oră, în judeţul Suceava sunt autorizate 256 de farmacii, dintre care 136 sunt autorizate cu activitate de receptură şi laborator, conform unei situaţii furnizate de preşedintele Colegiului Farmaciştilor Suceava, Doina Cocriş. Celelalte 120 de farmacii fac practic vânzare de medicamente.

Dintre cele 136 de farmacii care au dotarea şi personalul necesar pentru a prepara un medicament după o reţetă prescrisă de medic (receptură), doar 46 fac efectiv receptură. Motivele care au transformat majoritatea farmaciilor în magazine cu medicamente ţin atât de pregătirea medicilor şi farmaciştilor, cât şi de economia de piaţă.

Farmacista Doina Cocriş a declarat că o perioadă lungă de timp, de circa 10 ani, marea majoritate a medicilor nu au mai scris reţete pentru medicamente preparate, ci au prescris doar medicamente tipizate. În timp, au constatat că nu pentru toate afecţiunile există medicamente tipizate sau că cele două sau trei variante de doze de medicament de pe piaţă nu oferă concentraţia de care are nevoie un pacient. Este vorba îndeosebi de medicaţia din sfera dermatologică, cea pentru afecţiunile vasculare, cardiologia pediatrică, afecţiuni respiratorii, pentru afecţiunile nasului, urechilor şi ochilor, precum şi pentru tratamentul local al afecţiunilor ginecologice. „Medicamentele preparate în farmacie sunt net superioare celor tipizate deoarece medicul poate jongla cu dozele pe care le doreşte, poate acoperi mult mai bine o afecţiune, cu o combinaţie de substanţe medicamentoase care acţionează sinergic. După o pauză de vreo 10 ani, când medicii au sperat că medicamentele tipizate vor rezolva toate afecţiunile, acum o parte dintre ei vor să revină la receptură şi au început să scrie reţete”, a declarat Doina Cocriş.

 

Economia de piaţă loveşte la temelia preparării medicamentelor în farmacii

Un alt motiv din cauza căruia farmaciile nu se înghesuie să prepare medicamente în laboratorul propriu este pregătirea farmaciştilor deoarece, după cum a subliniat Doina Cocriş, „pe lângă ce învaţă la facultate, trebuie şi foarte multă experienţă în receptură”, or asta se dobândeşte lucrând pe lângă farmacişti care ştiu şi prepară medicamente în laboratorul propriu.

Deloc de neglijat sunt şi aspectele de natură economică şi adaptarea la piaţă. În concurenţă acerbă cu marile lanţuri farmaceutice, farmaciile individuale supravieţuiesc cu greu. Pentru a putea face receptură, a explicat Doina Cocriş, o farmacie trebuie să facă o aprovizionare completă cu substanţe, care trebuie păstrate şi depozitate în condiţii speciale. Dacă nu sunt folosite, expiră şi trebuie distruse. Pentru o reţetă de receptură când şi când, farmaciile evită să blocheze bani în „materie primă” pe care nu ştiu când şi dacă o vor folosi. De aceea, lucrează doar câţiva şi îşi trimit reţetele de la unul la altul. Cel care pierde este pacientul, care are din ce în ce mai puţin acces la o medicaţie care îi poate fi mult mai utilă decât cea tipizată, reţeta fiind ajustată, ca dozaj şi componenţă, strict pe afecţiunea lui.

Pentru a veni în sprijinul celor cărora medicii le prescriu medicamente preparate în farmacie, Colegiul Farmaciştilor Suceava publică pe site-ul propriu lista farmaciilor care lucrează receptură, pe care o actualizează permanent. http://www.suceava.colegfarm.ro/noutati/FARMACII-CU-RECEPTURA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din 256 de farmacii din judeţ, doar în 46 se prepară medicamente după o reţetă prescrisă de medic.
 Vizualizări articol: 1891 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Din 256 de farmacii din judeţ, doar în 46 se prepară medicamente după o reţetă prescrisă de medic5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei