Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava solicită autorităților medicale includerea în Programul național de boli cardiovasculare pentru tratamentul gratuit al pacienților cu stenoze arteriale severe prin proceduri de dilatare percutană sau, altfel spus, pentru montarea gratuită de stent la pacienții cardiaci cronici.
Spitalul a achiziționat încă un angiograf, destinat secției Cardiologie, tocmai pentru dezvoltarea unui compartiment dedicat cardiologiei intervenționale. Autorizația de funcționare din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a fost eliberată, spitalul a solicitat firmei Siemens, care a furnizat aparatul, să trimită la Suceava specialiști pentru instruirea personalului și în paralel a demarat demersurile la Casa de Asigurări de Sănătate și la Direcția de Sănătate Publică pentru includerea în programul de finanțare pentru tratamentul cu stent.
Președintele-director general al CAS Suceava, dr. Claudiu Cobuz, a informat printr-un comunicat de presă că ieri a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentanții celor trei instituții medicale, având ca temă programul național de boli cardiovasculare.
Conform comunicatului, CAS și DSP și-au arătat toată disponibilitatea de a sprijini Spitalul de Urgență în acest demers, pentru îndeplinirea criteriilor necesare includerii în program.
Menționăm că Spitalul de Urgență Suceava mai are un angiograf, repartizat de Academia de Ştiinţe Medicale, iar stenturi se montează de câțiva ani, finanțate din bugetul spitalului, printr-un contract cu un centru medical privat. Numărul cazurilor care necesită astfel de intervenții este însă din ce în ce mai mare, ceea ce a făcut necesară achiziționarea unui nou angiograf și includerea în programul național de tratament gratuit pentru pacienți, mai ales că este vorba despre echipamente și proceduri extrem de scumpe, greu accesibile majorității populației.