Pentru cine nu a mai fost de mult la Suceava ori nu se uită prea mult în stânga şi în dreapta în rutina zilnică, o privire mai atentă pe câmpurile de la intrările în municipiul reşedinţă de judeţ oferă o imagine surprinzătoare. Terenurile agricole de acum câţiva ani sunt tot mai scumpe la vedere, fiind înlocuite de case, unele zone fiind adevărate mici cartiere, cu zeci de case înşiruite una după alta, unele cu foarte puţin spaţiu între ele.
Foarte multe case noi au apărut în ultimii ani la Ipoteşti, între Ipoteşti şi Bosanci, la Șcheia sau la ieşirea din Suceava spre Moara, atât pe stânga, cât mai ales pe dreapta, unde este teritoriul satului Sf. Ilie.
Peste 400 de autorizaţii pentru case la Șcheia, în doar un an
Pentru o imagine clară asupra situaţiei, reporterii Monitorului de Suceava au luat legătura cu primăriile din Șcheia şi Ipoteşti, pentru a afla cât de mult s-a construit recent în cele două localităţi.
Cifrele privind autorizaţiile de construire sunt mari, dar nu neapărat surprinzătoare.
La Șcheia, 2018 a fost un an de vârf, raportat la perioada recentă, din 2015 încoace. Conform datelor oficiale ale Primăriei Șcheia, pentru persoane fizice au fost emise 142 de autorizaţii de construire pentru locuinţe, în timp ce pentru persoane juridice un număr de 282 de autorizaţii pentru locuinţe. Rezultă că anul trecut numai la Șcheia au fost emise 424 de autorizaţii pentru locuinţe noi (n.r. aici intră total locuinţe, de exemplu la un bloc sunt numărate apartamentele). Faţă de 2015-2017 se observă, la Șcheia, o creştere foarte mare a numărului de autorizaţii de locuinţe pentru firme care ridică zone rezidenţiale chiar şi cu zeci de case. De exemplu, în 2017, pentru persoane juridice au fost emise 107 autorizaţii de construire, iar în 2015 doar 56 de autorizaţii pentru locuinţe.
Vasile Andriciuc: „Vreau să vă spun că multe case se vând şi înainte de a se construi”
Primarul comunei Șcheia, Vasile Andriciuc, a declarat că politica sa şi a colegilor săi din primărie este de a atrage omenii şi investitorii în comună.
„Politica Consiliului Local este de a nu pune condiţii foarte multe, bineînţeles cu respectarea legii. Noi trăim din taxe şi impozite, iar firmele care vin să construiască la noi sunt bine primite. Vreau să vă spun că multe case se vând şi înainte de a se construi, astfel că la Șcheia se va construi mult şi în următorii ani”, este de părere Vasile Andriciuc. Acesta spune că Șcheia are multe străzi secundare asfaltate, dar şi o zonă industrială care susţine parte din această dezvoltare imobiliară şi automat şi a populaţiei.
În Șcheia sunt înregistraţi 700 de agenţi economici, din care câteva zeci sunt mari şi foarte mari.
Populaţie dublă la Șcheia şi Ipoteşti
Acest apetit imobiliar nu avea cum să nu se vadă şi în creşterea populaţiei. Primarul Vasile Andriciuc ne-a explicat că în 2004, când a preluat conducerea primăriei, la Șcheia era o populaţie de 6.800 de locuitori, iar la ultima raportare, de anul trecut, s-a ajuns la 11.796 de locuitori. Populaţia reală este însă şi mai mare, mulţi dintre cei care s-au mutat având încă domiciliile la vechile adrese. Se estimează că populaţia reală a comunei Șcheia este acum de aproximativ 13.000 de locuitori. Aşadar vorbim de o dublare a populaţiei.
La fel stau lucrurile şi în comuna Ipoteşti. Dacă la începutul anilor 2000 era o populaţie raportată de 4.000 de locuitori, acum cifrele oficiale se apropie de 8.000.
Conform datelor pe care ni le-a furnizat Ioan Senciuc, inspector urbanism în cadrul Primăriei Ipoteşti, anul trecut au fost emise pentru această comună 222 de autorizaţii de construire pentru locuinţe, în timp ce în 2017 s-au emis alte 248 de autorizaţii. În 2016 şi 2015 au fost ceva mai puţine autorizaţii pentru locuinţe, 110, respectiv 98 de autorizaţii.
Aşadar şi aici se observă un apetit deosebit pentru construcţii în ultimii doi ani. Iar acesta nu este nici pe departe primul val de construcţii noi.
Această concentrare din ultimi ani a populaţiei în municipiul Suceava şi în jurul acestuia are din păcate şi consecinţe nefaste, legate de supraaglomerarea oraşului, unde lucrează cei mai mulţi dintre cei care stau la Ipoteşti, Șcheia sau Moara, ba mai mult îşi aduc şi copiii la şcolile şi grădiniţele urbane. Lipsa infrastructurii rutiere este principala problemă.