Consumul dăunător de alcool reprezintă o problemă importantă de sănătate publică, iar ţara noastră este pe locul 8 în Regiunea Europeană şi pe locul 9 în lume la consumul de alcool pe cap de locuitor. Un consum de 12,6 litri de alcool pur/locuitor/an ne plasează peste media Uniunii Europeane, de 9,8 l/locuitor/an, potrivit ultimului raport global al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2018. De aceea Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi Ministerul Sănătăţii organizează împreună cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool, cel mai amplu proiect de testare şi prevenire a consumului riscant de alcool din ţară. Locuitorii judeţului Suceava sunt aşteptaţi, miercuri, în unul dintre centrele locale, să îşi evalueze, în doar 5 minute, nivelul de consum de alcool, prin aplicarea chestionarului AUDIT, alcătuit din 10 întrebări scurte. Astfel de centre vor funcţiona mâine în următoarele locaţii: în municipiul Suceava - la DSP, în Parcul „Florea Vladimir” (lângă policlinică), Universitatea „Ștefan cel Mare”, Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou”, Clinica ALIAT, Serviciul de Probaţiune; în judeţ – la spitalele municipale din Rădăuţi, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Spitalul Orăşenesc Gura Humorului şi la punctul de lucru al Clinicii ALIAT din Câmpulung Moldovenesc
Scopul Zilei Naţionale a Testării Consumului Personal de Alcool este de a le oferi celor care se confruntă cu un consum riscant îndrumarea necesară pentru a evita viitoare probleme de sănătate, de a permite o înţelegere mai clară a fenomenului consumului problematic de alcool existent la nivel naţional, precum şi colectarea de date utile dezvoltării unor programe de prevenire eficiente.
Scorul obţinut pe baza răspunsurilor la cele 10 întrebări indică dacă felul în care o persoană consumă alcool îi afectează sau nu sănătatea.
Chestionarul AUDIT este un instrument ştiinţific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi utilizat în peste 190 de ţări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant.
Evenimentul este derulat în cadrul campaniei Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool care va fi organizată de Ministerul Sănătăţii şi se va desfăşura pe tot parcursul lunii iunie, sub coordonarea locală a DSP Suceava.
Harta locaţiilor în care se află centrele de testare se actualizează constant şi poate fi accesată pe www.ziuaaudit.ro.