Maria Spoială, elevă în clasa a X-a la Colegiul Economic "Dimitrie Cantemir" Suceava, a obținut premiul I şi medalie de aur la etapa naţională a Concursului Naţional de Matematică Aplicată “Adolf Haimovici“, de la Iaşi, din perioada 17-19 mai 2019.
Aceasta învață la profilul Servicii, fiind pregătită de prof. Daniela Negrea. Ca urmare a rezultatului său, eleva are asigurat un loc la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (organizator), fără a mai susține concurs de admitere. Acelaşi lucru este valabil şi pentru elevii care au obținut locul II sau III.
Un rezultat bun a obținut şi elevul Mihai Uriciuc, din clasa a IX-a, de la Colegiul Sivic “Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, profilul Servicii.
Acesta şi-a adjudecat premiul II şi medalie de argint, fiind coordonat de prof. Mihaela Ghelbere.
Ceilalți premianți
La etapa finală a concursului s-au calificat 11 elevi de la colegii şi licee din judeţ. Profesorul însoțitor al lotului a fost Marcela Hopulele, de la Colegiul Economic "Dimitrie Cantemir". La competiţia finală au participat peste 300 de elevi din toate judeţele ţării, dar şi din municipiul Bucureşti.
Pe lângă cele două premii, liceenii din județ au mai obținut şase mențiuni: Ana Teodora Blanaru (Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" Suceava, prof. Marinela Cristina Cimpoeşu), Florin George Baciu (Colegiul Tehnic "Alexandru Ioan Cuza" Suceava, prof. Ovidiu Cuciureanu), Mihaela Ciubotaru (Colegiul Economic, prof. Aurica Petrache), Darius George Cozaciuc (Colegiul Tehnic "Lațcu Vodă" Siret, prof. Otilia Donici), Nicoleta Anghel (Colegiul Economic, Anişoara Cătălina Isac), Andreea Nastasi (Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, Loredana Strugariu).
Concursul, ajuns la cea de-a XXIII-a ediţie, este adresat elevilor de liceu şi este împărţit pe 4 secţiuni: Filieră teoretică, profil real, specializarea ştiinţe ale naturii; Filieră tehnologică, profil servicii şi resurse naturale şi protecţia mediului; Filieră tehnologică, profil tehnic; Filieră teoretică, profil umanist, specializarea filologie (clasele a IX-a şi a X-a) şi specializarea ştiinţe sociale (clasele a XI-a şi a XII-a).