La 40 de zile după luminatul praznic al Învierii Domnului, odată cu Înălţarea la cer comemorăm Ziua Eroilor, Ziua Eroilor României şi Ziua Recunoştinței Naționale, în spiritul îndelungatei tradiţii de a cinsti pe cei care au fost oameni ca şi noi şi care la momente de grea cumpănă, s-au ridicat la statura de mucenici ai pătimirilor şi izbânzilor neamului românesc. Pentru noi, eroii constituie preţul şi argumentul susţinerii drepturilor şi adevărurilor noastre fundamentale, altare sfinte de onoare, demnitate, mândrie şi credinţă românească.
Știuţi sau neştiuţi, biruitori sau înfrânţi, anonimi sau rămaşi în legendă, eroii neamului au rămas în conştiinţa noastră ca şi limba, tradiţia sau frumuseţea plaiului românesc. Cu preţul vieţii ei au apărat legea şi neamul, iar jertfa lor le-a adus răsplata rămânerii în conştiinţa posterităţii şi în cartea vieţii căci, deşi s-au aruncat în braţele morţii, iată-i continuând să trăiască printre noi. Ei au trecut în nemurire pe câmpurile de bătălie, pe paturile spitalelor, închisori sau în captivitate şi odihnesc în glia străbună, în ţarină străină sau în adâncul apelor, sub lespede de piatră sau fără mormânt şi cruce la căpătâi, cu grad de soldat sau general, ostaş de rând sau căpetenie de oşti, tineri abia porniţi în viaţă sau vârstnici, marcaţi de asprimile vremii. Ei au identificat apărarea patriei cu propriul sacrificiu suprem şi poartă, deopotrivă înaltul titlu de ”EROU AL ROMÂNIEI”.
Eroii neamului vin din adâncimea veacurilor, de la Decebal, Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul, sunt eroii de la Plevna şi Mărăşeşti, căzuţi la datorie pentru independenţa ţării şi făurirea României Mari. Ei au sfinţit cu sângele lor brazda strămoşească la Hotin, Cetatea Albă, Oradea sau Carei, pentru redobândirea teritoriilor româneşti luate de cotropitori prin forţă şi dictat, sau s-au jertfit la Odesa şi Stalingrad, în Cotul Donului, Caucaz, Debrețin sau Munții Tatra, pretutindeni unde i-a trimis ţara să se lupte cu duşmanul. Principala trăsătură de care au dat dovadă este lipsa cu desăvârşire a interesului personal a acestor eroi ai neamului, care nu au căutat recompense, fiind persoane sublime care au purtat un mesaj al providenței.
În scurt timp, această îndoită sărbătoare a devenit foarte populară şi dragă neamului nostru, deoarece între Înălţare şi Eroism se află o strânsă legătură, îmbinându-se minunat virtutea Înălțării creştine cu fapta jertfei pentru neam. Fiecare palmă de pământ strămoşesc a fost cândva stropită cu sânge de eroi, de aceea este o datorie sfântă de a ne iubi țara şi a cinsti eroii neamului care au apărat-o cu prețul vieții lor. În felul acesta vom simți cu toții nevoia ca, la trecerea prin apropierea mormintelor şi cimitirelor eroilor, să depunem o floare, să aprindem o lumânare, să le îngrijim şi ocrotim, căci faptele săvârşite de ei constituie însăşi istoria neamului românesc. De Ziua Înălțării, toată suflarea românească omagiază eroii săi, iar la Suceava, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Pacea, începând cu ora 12.00, va avea loc comemorarea lor printr-un ceremonial militar şi religios, la care vor participa autoritățile locale şi județene, precum şi cei care vor să le aducă un omagiu marilor dispăruți. În această zi, dangătele clopotelor din turlele bisericilor vestesc lumii că cei care şi-au dat viața lor trecătoare pentru viața eternă a țării trăiesc în amintirea urmaşilor.
Preşedintele Filialei Suceava a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”
Colonel (rtg),
Neculai Niga