5.456 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru a susţine probele examenului de bacalaureat, sesiunea din vară, 556 dintre aceştia fiind absolvenţi ai promoţiilor anterioare.
Evaluarea a debutat în 3 iunie, cu examenul oral la limba română, testare la care sunt așteptați 4.937 elevi, iar diferența de 519 o reprezintă candidații care au susținut proba în serii anterioare.
Proba va continua în data de 4 iunie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5 - 6 iunie).
În zilele de 7, 10 și 11 iunie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D). 4.066 elevi vor susține proba, diferența de 1.390 fiind reprezentată de candidații care au echivalat proba cu certificate ECDL sau CERTIPRO sau au susținut proba în serii anterioare.
În perioada 12-13 iunie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C). Vor susține proba 4.480 elevi (limba engleză – 3958, limba franceză – 504, limba germană – 17, limba spaniolă – 1). Diferența de 976 o reprezintă candidații care au echivalat competențele cu certificate europene în cadrul unor examene cu recunoaștere internațională sau au susținut proba în serii anterioare.
La probele A, B, C, D (competențe lingvistice și digitale) centre de examen sunt toate liceele de stat și particulare (40), cu excepția liceelor particulare: Liceul Teoretic ”Moldova” Suceava, Liceul Tehnologic ”Moldova Suceava”, Liceul Tehnologic ”Virgil Madgearu” Suceava, Centrul de Studii ''Ștefan cel Mare și Sfânt - Bucovina" Câmpulung Moldovenesc, Liceul ”Natanael” Suceava - arondate la licee de stat datorită numărului mic de candidaţi.
Peste 135.000 de candidați la nivel național
Conform situației centralizate la nivel național, 135.655 de absolvenți de liceu (116.037 din promoția curentă și 19.618 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susține examenul național de bacalaureat 2019 în prima sesiune.
Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/ limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/ respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.
Probele sunt monitorizate audio-video.
Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, respectiv au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.