Municipiul Suceava are, începând de miercuri, o modalitate modernă de gestionare a salubrizării oraşului - containere de deşeuri semiîngropate.
Montarea acestora a început miercuri dimineaţă în zona centrală a municipiului, pe străzile Mitropoliei şi Ion Vodă Viteazul, în apropierea Mănăstirii Sf. Ioan, precum şi în Obcini, pe strada Victoriei.
„Containerele de deşeuri semiîngropate au 3 metri cubi fiecare şi, în funcţie de suprafaţa de teren disponibilă, vor fi amplasate câte 3 sau 6 la un loc. Odată cu amplasarea acestor containere, multe din amplasamentele vechi vor fi desfiinţate sau vor fi mutate. În fiecare zonă vom face informări prin intermediul asociaţiilor de proprietari”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi, care se ocupă de implementarea noului sistem de salubrizare menajeră.
Principalele avantaje ale acestora constau în faptul că nu mai pot fi răscolite nici de cei care cotrobăiesc în gunoaie şi de multe ori aruncă pe jos ce nu le este lor de folos, nici de câinii vagabonzi, plus că nu mai sunt probleme nici cu mirosurile pe care le degajă gunoiul menajer, în special în zilele călduroase de vară.
„Sunt moderne, de la distanţă par a fi mobilier urban - este o soluţie bună pentru gestionarea salubrizării. Suntem în discuţii să alegem modelul pentru platformele îngropate, cu care e mai complicat de lucrat, pentru că trebuie spălate, necesită o fosă separată... Este o nouă etapă de modernizare a salubrizării menajere în municipiul Suceava”, a spus Ion Lungu.
Conform contractului, operatorul are obligaţia de întreţinere, reabilitare şi igienizare periodică a tuturor platformelor subterane de colectare a deşeurilor municipale amenajate pentru populaţie, cel puţin de două ori pe an.
Pentru gestionarea acestor containere subterane şi semiîngropate, operatorii au nevoie să se doteze cu utilaje speciale, altele decât cele utilizate pentru colectarea eurocontainerelor stradale şi a europubelelor cu care au fost dotate casele din municipiul Suceava.