Judecătorii au dat o primă sentinţă în cazul unuia din furturile din casele oamenilor de afaceri suceveni, fapte comise într-un interval de câteva luni de zile, pe parcursul anului trecut, cu precădere în municipiul Suceava, dar nu numai. În cazul de faţă este vorba de spargerea casei unui om de afaceri din comuna Slatina. Doi dintre inculpaţi, cel care ar fi comis efectiv furtul şi cel care ar fi fost complice, au primit pedepse cu executare, 2 ani şi 8 luni, respectiv 2 ani de închisoare. În acest dosar a fost vorba doar de un singur furt.
În luna mai a anului trecut, Alexandru-Andrei Juravle ar fi intrat într-o casă din comuna Slatina, de unde a furat bani şi bijuterii din aur, prejudiciul reclamat fiind de 25.000 de lei. Ancheta a fost una complicată, Juravle, ca autor efectiv al spargerii, fiind arestat abia la aproximativ şase luni de la comiterea faptei, dată la care poliţiştii au considerat că au probatoriu suficient.
Alexandru-Andrei Juravle, cu domiciliul în Brodina, a fost condamnat de magistraţii de la Judecătoria Fălticeni la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, în condiţiile în care au fost cumulate două sentinţe. Este vorba de acest furt pentru care a primit 2 ani de închisoare şi de încă o pedeapsă de 2 ani la care Alexandru-Andrei Juravle a fost condamnat de Judecătoria Suceava, pentru lovire şi influenţarea declaraţiilor.
Alexandru Andrei Juravle are un bogat cazier în materie de furturi, chiar spargeri de locuinţe.
În 2013, Andrei Juravle a fost urmărit cu focuri de armă, după ce a sărit de la etajul unui bloc, de pe strada Bistriţei, în cartierul Obcini al municipiului Suceava. Tânărul era urmărit naţional şi fusese încercuit de poliţişti. Juravle a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a încerca să scape atunci, reuşind să sară de la etajul II. În timp ce fugea, acesta a fost împuşcat în picior de un poliţist.
Judecătorii de la Fălticeni au decis să menţină arestul preventiv al lui Juravle. De menţionat că Alexandru-Andrei Juravle a achitat prejudiciul de 25.000 de lei faţă de omul de afaceri din Slatina.
Doi ani pentru complicitate
Cezar Ioan Dumitru, din Suceava, judecat în acest dosar pentru complicitate la furt, a primit de la magistraţii fălticeneni o pedeapsă de 2 ani de închisoare, în regim de detenţie. Cezar Ioan Dumitru este cercetat în stare de libertate în acest dosar, însă arestat în altul.
În cazul ambilor, sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată cu apel la instanţa superioară.
În acest dosar a mai fost trimis în judecată şi Mihai Gabriel Precob, tot din Suceava, pentru mărturie mincinoasă. Acesta ar fi declarat iniţial, în timp ce că se afla după gratii pentru alt furt, că el a comis şi spargerea din casa omului de afaceri din comuna Slatina. Faţă de el, judecătorii au disjuns cercetările.
Punţi de legătură clare cu alte furturi de acelaşi gen
Acest furt de la Mălini are cel puţin două punţi de legătură importante cu alte spargeri din casele oamenilor de afaceri din Suceava. Este vorba de doi dintre cei trei inculpaţi.
Cezar Ioan Dumitru este trimis în judecată pentru că ar fi fost complice la cel puţin încă o spargere din casa unui om de afaceri din Suceava (acesta nu ar fi intrat efectiv în case, însă este acuzat că avea rol de coordonator şi că se ocupa de valorificarea bunurilor sustrase), în timp ce Mihai Gabriel Precob este trimis în judecată pentru furt, ca autor al spargerii casei unui om de afaceri din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. Mihai Gabriel Precob şi Cezar Ioan Dumitru sunt acuzaţi că au participat la furturi împreună cu inculpaţii Cătălin Tiberiu Mercheş şi Sergiu Nicolae Lahman, care sunt puşi sub acuzare pentru mai multe spargeri. Ultimii doi sunt arestaţi în două dosare.
Un alt inculpat pentru furturi, acuzat de complicitate, este Vasile Marian Pirojec. El a fost arestat în lipsă pentru complicitate la furt calificat, fugind înainte de a fi emis mandatul.