Elevii claselor a XII-a şi a XIII-a trebuie să se înscrie, începând de luni, pentru susţinerea examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, perioada de înscriere pentru evaluarea de final de liceu fiind 27-31 mai.
Peste 6.000 de elevi de clasaa XII-a (plus cei din clasa a XIII-a, de la seral şi învăţământ fără frecvenţă) sunt aşteptaţi să susţină examenul maturităţii în această vară.
Pentru prima sesiune a examenului maturităţii din acest an s-a stabilit ca toate probele să se desfăşoare în vară şi nu în două runde, februarie şi iunie, cum a fost în 2018.
Cursurile pentru clasele a XII-a şi a XIII-a se încheie vineri, 31 mai.
Probele orale sau de evaluare a competenţelor, aşa cum sunt oficial denumite, debutează peste o săptămână. Prima sesiune a examenului naţional de bacalaureat 2019 începe luni, 3 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua în data de 4 iunie şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5-6 iunie).
Prima probă scrisă – Limba şi literatura română – va avea loc luni, 1 iulie. Proba la Limba şi literatura maternă este programată marţi, 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului, miercuri, 3 iulie. Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului şi specializării, se va desfăşura joi, 4 iulie.
Afişarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12:00) şi e urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12:00-16:00). Între 9 şi 12 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie. Modele orientative de subiecte pentru examenul naţional sunt disponibile pe http://subiecte.edu.ro/2019/.
Cum s-au descurcat elevii la simularea bacului
Cât priveşte rezultatele de la simulările din primăvara acestui an, de la clasa a XII-a, acestea au relevat un nivel scăzut de pregătire al celor care se pregătesc de bacalaureat.
Procentul de promovabilitate a fost 39,78%, însemnând că din cei 5.020 de elevi care s-au prezentat la toate probele, 1.997 au obţinut medii peste 6, iar 3.023 au obţinut medii sub 6. Precizăm că media minimă pentru promovarea examenului este 6, iar nota minimă pentru promovarea fiecărei probe scrise este 5. Rezultatele sunt sub nivelul celor din 2018, când procentul mediilor peste 6 a fost de 43,17%.
S-a înregistrat o singură medie de 10, la Colegiul Tehnic Rădăuţi.