Un dosar de furt în care sunt 22 de părţi vătămate şi trei inculpaţi va împlini la următorul termen de judecată cinci ani de zile de când se află pe rolul instanţelor, iar soluţia finală mai are de aşteptat. Este unul dintre dosarele de furt cele mai vechi de pe rolul instanţelor sucevene, dar şi printre cele mai delicate, din mai multe motive. Doi dintre cei trei inculpați din acest dosar de furt sunt denunţători în dosarul în care au fost anchetaţi chiar poliţiştii care i-au cercetat, de la Secţia Rurală Gălăneşti, precum şi comisarul-şef Cristian Macsim, fostul şef al SIPI Suceava. Este deja un caz de notorietate, poliţiştii fiind târâţi într-o anchetă pe baza declaraţiilor date de cei pe care îi anchetau pentru furt. Ulterior, după doi ani de cercetări, poliţiştii au fost declaraţi nevinovaţi tot de procurori, fără ca dosarul să mai ajungă în instanţă.
Prima fază a procesului, peste trei ani
Revenind la dosarul de furt în care sunt judecaţi Ioan Gheorghe Ciotău, Adrian Ovidiu Cîrstean şi George Romică Ungureanu, faptele sunt din perioada 2013-2014, iar dosarul a fost trimis în instanţă în mai 2014.
Procesul început la Judecătoria Rădăuţi a avut primul termen de 15 septembrie 2014, iar soluţia s-a dat în noiembrie 2017. Au fost zeci de termene, judecătorul refăcând practic toată urmărirea penală. La final, Judecătoria Rădăuţi i-a găsit vinovaţi pe cei trei, însă le-a aplicat pedepse relativ uşoare.
Ion Gheorghe Ciotău a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, fiind găsit vinovat de comiterea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier, furt de arbori tăiaţi ilegal din fondul forestier naţional şi tăinuire.
Adrian Ovidiu Cîrstean a primit 2 ani şi 7 luni de închisoare, tot cu suspendare sub supraveghere, pentru comiterea infracţiunii de furt în formă continuată, respectiv 11 situaţii.
Singurul care a primit pedeapsă cu executare este George Romică Ungureanu. Acesta a fost găsit vinovat pentru comiterea infracţiunii de furt calificat în formă continuată, 22 de acte materiale, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere. Ungureanu ar avea de executat 3 ani şi 2 luni de închisoare, cu precizarea că pedeapsa nu este definitivă.
Pauză de patru luni de zile între termene
După ce s-a făcut apel, a început faza a doua a procesului, la Curtea de Apel Suceava. Nici aici dosarul nu pare a avea un traseu mai scurt. Primul termen a fost pe 12 septembrie 2018 (la aproape un an de la prima soluţie, în condiţiile în care s-a întârziat cu motivarea), ultimul a fost pe 20 mai 2019, iar următorul a fost stabilit abia pe 11 septembrie 2019. Aşadar, cu o pauză de aproape patru luni între termene.
Inculpaţii au încercat să scape de răspundere penală prin formularea de denunţuri false
Comisarul de poliţie Marius Ciotău, unul dintre poliţiştii târâţi în ancheta DNA în baza denunţurilor celor anchetați pentru furturi (n.r. - denunțătorii au fost Ion Gheorghe Ciotău și George Romică Ungureanu),şi-a arătat indignarea cu privire la modul în care înaintează acest proces.
„Am ajuns noi, poliţiştii, să fim acuzaţi de hoţi pentru faptul că am documentat activitatea infracţională a acestora şi pentru ca ne-am îndeplinit atribuţiile de serviciu.În cazul nostru instanţa ar trebui să reţină circumstanţe agravante, faptul că după comiterea faptelor şi probarea activităţii infracţionale inculpaţii au încercat să scape de răspundere penală prin formularea de denunţuri false împotriva lucrătorilor de poliţie judiciară, a procurorilor de caz, precum şi împotriva a doi judecători”, a declarat Marius Ciotău, şeful Secţiei Rurale de Poliţie Gălăneşti.
Marius Ciotău: „La DNA Suceava, în acea perioadă nu exista prezumţia de nevinovăţie pentru nimeni”
Ofiţerul a subliniat că toate acuzaţiile s-au bazat doar pe vorbe, care însă au fost tratate ca probe.
„Doi ani a trebuit ca noi să aducem probe că suntem nevinovaţi. La DNA, Serviciul teritorial Suceava, în acea perioadă nu exista prezumţia de nevinovăţie pentru nimeni”, a declarat Marius Ciotău.
Ofiţerul a făcut o comparaţie între cum au fost tratate acuzaţiilor împotriva lui şi colegilor săi şi cum se judecă dosarul celor pe care ei i-au cercetat pentru furturi, iar deocamdată nu sunt nici un fel de indicii că nu ar fi vinovaţi.
El a mai ţinut să sublinieze că ofiţerul de informaţii Grigore Florinel Todiruţ, cel care a avut un rol esenţial în dosarul în care el a fost pus sub acuzare, a dat declaraţii ca martor, la solicitarea inculpaţilor, la Judecătoria Rădăuţi, unde au fost judecaţi cei trei.