Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a declarat, ieri, într-o conferință de presă la sediul PSD, că în județul Suceava ministerul pe care îl conduce are programate investiții în valoare de 52,7 milioane de lei. Din această sumă, 23,7 milioane de lei sunt alocate pentru realizarea a 3,3 km de dig, 2,2 km de drenaje de albie și 1,5 km decolmatare canal. Pentru fondul forestier sunt prevăzute lucrări de regenerare a pădurii și investiții în drumuri forestiere.
Ministrul Deneș a arătat că vor fi realizate regularizări de maluri ale râului Moldova, la Drăgușeni, dar și pe râul Bistrița, atât în județul Suceava, cât și în județul Neamț. Totodată, vor fi efectuate intervenții în așa-numitele puncte critice de pe pârâul Săcuța, la Boroaia, pe Râșca, la Bogdănești – Boicu și pe pârâul Humor, la Gura Humorului.
Potrivit lui Deneș, județul Suceava va fi beneficiarul unui „megaproiect cu fonduri europene”, de management la inundații, care înseamnă lucrări pe întregul bazin hidrografic al râului Suceava. Pentru acest an sunt prevăzute a se realiza studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și semnarea contractului de finanțare.
Tot ieri, Ioan Deneș a anunțat continuarea investițiilor în platforme de colectare și depozitare a gunoiului de grajd, finanțate dintr-un împrumut de la Banca Mondială. În județ au fost construite deja 8 astfel de platforme și vor mai fi realizate încă trei, la Dumbrăveni – 1,8 milioane de lei, Voitinel – 1,7 milioane de lei și Horodnic de Sus – 1,6 milioane de lei. Întrebat ce efective de animale sunt în aceste localități în care se vor construi cele trei platforme, ministrul a răspuns că acestea sunt realizate de minister la solicitarea primăriilor, care ulterior le și preiau în administrare și trebuie să se asigure că sunt folosite. Scopul este de protejare de poluarea cu nitriți și nitrați a rețelei subterane de apă.
Ministrul Ioan Deneș s-a aflat, ieri, în județul Suceava pentru a participa la întâlnirea Comitetului Comun de Management al sitului Patrimoniului Mondial Natural UNESCO 2019 ”Păduri străvechi și seculare de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei”. În cadrul vizitei de lucru s-a întâlnit și cu
studenții de la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității “Ștefan cel Mare” pentru a le prezenta „oportunitățile unei cariere în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva” și a inspectat două investiții ale companiei Apele Române, la barajul de la Mihoveni și în comuna Drăgușeni.