Admiterea la liceu a început pentru aproape 1.500 de elevi de clasa a VIII-a care vizează un loc la liceu într-o clasă cu predare bilingvă (engleză, franceză sau germană), cu profil sportiv, pedagogic, teologic sau din domeniul artelor. Săptămâna trecută, aceştia au susţinut testări obligatorii care le vor permite admiterea în aceste clase.
Numărul elevilor care vor să-şi continue studiile în cadrul claselor bilingve este în continuare ridicat, pentru clasele de engleză înregistrându-se un record cu 543 de elevi înscrişi, dintre care 489 au promovat.
Aceştia concurează pentru cele 84 de locuri în clasele de bilingv engleză organizate la colegiile „Petru Rareş” Suceava (mate-info, ştiinţe sociale şi ştiinţe ale naturii) şi „Ştefan cel Mare” Suceava (mate-info).
Pentru clasele bilingv franceză s-au înscris 83 de viitori liceeni, iar 66 au fost admişi, pentru ei fiind disponibile 28 de locuri la Colegiul „Petru Rareş” Suceava (la ştiinţe sociale şi mate-info).
Pentru clasele cu limba germană predată intensiv au fost 151 de înscrişi, dintre care au promovat 113, care intră în cursa pentru unul dintre cele 28 de locuri de la mate-info şi ştiinţe ale naturii, de la Colegiul „Petru Rareş”.
Toţi vor concura, însă, pe aceleaşi locuri şi cu alţi elevi care şi-au echivalat certificatele de competenţe lingvistice obţinute anterior şi au fost declaraţi admişi, în condiţiile legii, fără a mai susţine testările de acum.
Probe pentru admiterea la Colegiul de Artă, la Seminarul Teologic, Liceul Sportiv sau profilul pedagogic
Cât priveşte clasele vocaţionale organizate de Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, cea mai mare adresabilitate s-a înregistrează la clasele de muzică şi arhitectură, unde s-au înscris 56 (din care au promovat 41), respectiv 52 de candidaţi (cu 40 de promovaţi).
Pentru clasa de arte plastice au rămas în vederea admiterii 41 de elevi, iar pentru clasa de conservare-restaurare au promovat 31 de candidaţi.
În planul de şcolarizare pentru 2019-2020 al colegiului sunt prevăzute câte 28 de locuri pentru Conservare-restaurare şi Arhitectură şi câte 42 de locuri pentru Muzică şi Arte plastice.
La profilul pedagogic, specializarea învăţător-educatoare, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava scoate la concurs 56 de locuri. 161 de candidaţi au promovat testele speciale pentru această specializare (educaţie plastică, educaţie muzicală, educaţie fizică, interviu) şi intră în cursa pentru admitere.
Pentru clasele cu profil sportiv (atletism, fotbal, handbal, lupte greco-romane, rugby şi volei) ale Liceului cu Program Sportiv Suceava, au promovat 146 de elevi, aceştia susţinând probe de departajare.
Totodată, 28 de elevi de clasa a VIII-a au susţinut examen de admitere pentru clasa de teologie din cadrul Seminarului Teologic „Mitropolit Dosoftei” Suceava, fiind toţi admişi. Aceştia au trecut de o vizită medicală, de probe de aptitudini la muzică şi o testare a cunoştinţelor religioase.
Candidaţi au mai fost pentru clasele de bilingv polonă (22 de admişi) şi clase de ucraineană (27 de promovaţi).
Candidaţii cei mai buni vor fi admişi fără repartizare computerizată
Candidaţii admişi la probele vocaţionale urmează să susţină evaluarea naţională, iar cei cu rezultatele cele mai bune vor fi scutiţi de emoţiile repartizării computerizate, din data de 12 iulie.
Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a admiterii, candidaţii care obţin notă de trecere la probele de departajare nu sunt automat admişi la clasele pentru care au susţinut aceste probe. Aceştia sunt admişi în cadrul specializării pentru care au optat după susţinerea evaluării naţionale, în ordinea descrescătoare a mediilor finale de admitere.