Polițiștii rutieri din Suceava acționează în trafic cu nouă mașini dotate cu radar, din care patru sunt autospeciale neinscripționate. Așa ne-a transmis comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, la solicitarea Monitorului de Suceava. El a precizat că cele nouă mașini sunt autoturismele care sunt folosite efectiv în trafic în momentul de față, mai fiind câteva autospeciale indisponibile pe termen mai lung, în urma unor defecțiuni sau a unor accidente grave.
Cele patru mașini neinscripționate cu radare vor reveni la numerele MAI și vor avea la vedere însemnele poliției, având în vedere modificarea de lege care urmează a fi publicată în Monitorul Oficial al României.
Proiectul de lege prin care aparatele radar nu vor mai putea fi utilizate decât dacă sunt montate pe maşini de poliţie inscripţionate a fost adoptat de Camera Deputaților și urmează a-și produce efectele în scurt timp.
Polițiștii spun că această modificare nu va aduce prea multe noutăți și nici bătăi de cap de ordin logistic. Asta pentru că mașinile neinscripționate figurau legal și cu numere MAI, care pot fi puse imediat în locul celor „civile” și sunt dotate toate cu semnale acustice și luminoase. Cum rampa de pe cupolă nu este obligatorie, singura modificare va fi că mașinile vor fi colantate cu însemnele poliției.
Efectul noii legi se va resimți mai degrabă în cazul radarelor pistol, pe care polițiștii le pot folosi conform actualei legi din orice mașină de serviciu. După proiectul de lege adoptat recent, polițiștii vor putea folosi aceste radare pistol doar din mașinile inscripționate. Polițiștii rutieri din județ au în dotare cinci radare pistol.
Unul dintre inițiatorii proiectului, deputatul PNL de Suceava Ioan Balan, a declarat:
„Cred că s-a făcut un pas mare către normalitate prin faptul că dispozitivele destinate măsurării vitezei, inclusiv cele de tip pistol, vor fi instalate exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere. Prin această lege, se va pune capăt jocului absurd, de-a şoarecele şi pisica, pe care îl jucau atât şoferii care voiau să încalce legea, cât şi ofiţerii de poliţie ascunşi prin tufişuri, care erau trimişi de şefi să îşi facă <norma de amenzi>”.
Primită cu bucurie de cei mai mulți dintre șoferi, noua lege are și contestatari, care spun că lipsa elementului surpriză va crește și mai mult gradul de indisciplină și inconștiență al multora dintre șoferi, punând astfel în pericol și alți oameni nevinovați.