Un puternic grup de oameni de afaceri din România și comunitatea RePatriot, care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară, au lansat marți, la Suceava, un apel către toți primarii din România, care vizează „cea mai mare bogăție a României – românii de pretutindeni”.
„Sunteți liderii aleși ai comunităților locale și vă adresăm acest mesaj cu încrederea că vom putea să punem umărul împreună pentru a avea o Românie mai bună pentru noi și semenii noștri. Ne dorim cu toții prosperitate, dezvoltare locală și condiții cât mai bune pentru toți românii care să nu fie nevoiți să-și părăsească locurile natale din motive economice. Românii din afara granițelor sunt vectori de dezvoltare ai localităților noastre și ne dorim să fie cât mai conectați cu țara. România are nevoie de oameni cu iniţiativă, buni meseriași, cu o atitudine occidentală faţă de muncă. Mulți dintre compatrioții noștri, oameni cu inițiativă, trăiesc în afara granițelor țării și pot juca un rol important în dezvoltarea locală”, spun inițiatorii apelului, Romanian Business Leaders.
Marius Bostan – inițiatorul programului RePatriot și membru al RBL, prezent la Suceava, alături de președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a anunțat că în aceeași zi, apelul a fost trimis către toate primăriile din România, astfel încât cea mai bogată resursă a țări, oamenii din diaspora, să nu fie ignorată:
„Milioanele de români plecați au trimis în țară peste 100 de miliarde, mai mult decât fondurile europene. Este o sumă imensă. Tot ei au adus bunuri, valori și expertiză inevaluabile. De departe, cel mai mare investitor în România sunt românii de pretutindeni. Nu poți spune că te preocupi de dezvoltarea unei regiuni, a unei zone, dacă nu iei în calcul cea mai mare resursă disponibilă – mai mult decât gazul din Marea Neagră, aurul din Apuseni sau pădurile din județul Suceava. Românii sunt cea mai mare valoare a României. Apelul nostru face tocmai această chemare la acțiune”.
Reprezentantul RBL și RePatriot a spus că a ales Suceava ca loc de lansare a apelului către administrațiile locale deoarece președintele CJ, Gheorghe Flutur, a fost primul care a lansat programul Luna Diasporei, prin care îi onorează pe cei plecați, fiind și singurul care emite mesaje periodic către Diaspora.
„A organizat Luna Diasporei pentru a arăta celor plecați că îi dorește mai aproape de județ. Este un pionier al acestei cauze și acesta este unul din motivele pentru care am ales ca Summitul RePatriot de anul acesta să fie în Bucovina. Anul trecut am fost la Alba Iulia pentru a omagia înaintașii, 100 de ani de la Marea Unire și pentru a da un semnal pentru viitorul tehnologic, pentru următorii 100 de ani”, a adăugat Marius Bostan.
Acesta a precizat că luni a avut o întâlnire cu președintele Camerei de Comerț și Industrie din Suceava, Nicolae Troașe, „cu antreprenorul Ștefan Mandachi, cu care am discutat îndelung despre mediul de afaceri și România, o discuție extraordinară am avut și cu Vasile Armenean, iar aseară ne-am întâlnit cu o doamnă care s-a repatriat după 10 ani de Italia și Anglia și a deschis unul dintre cele mai bune restaurante din oraș”.
Un alt motiv pentru care Suceava a fost aleasă ca locație de lansare a apelului a fost că de aici sunt foarte mulți români plecați peste hotare.
„De exemplu, Alina Balațchi, unul dintre liderii comunității românești din Anglia, un antreprenor în același timp, care este unul dintre ambasadorii noștri. Avem peste 200 de ambasadori în toată lumea. Avem oameni remarcabili, prea puțin cunoscuți, de pretutindeni. Acesta este motivul pentru care am făcut top 100 de români de pretutindeni - românii care au performat în zece domenii de business aflați în acest top, surse de inspirație pentru comunitățile din Țară sau din Diaspora din care fac parte”, a mai spus Marius Bostan.
El a subliniat faptul că românii din Diaspora sunt investitori foarte importanți în economie prin banii investiți sau trimiși periodic pentru cei rămași acasă, cea mai mare parte sunt foarte atașați de România, dar în același timp dezamăgiți, neîncrezători în clasa politică și au sentimentul că nu au viitor acasă.
Tocmai de aceea, rolul lor este de a conecta Diaspora cu țara, mizând pe sprijinul autorităților locale, cât și pe puterea exemplului, promovând poveștile de succes ale unor români care s-au întors.
Tot ei au fost cei care au inspirat Guvernul să lanseze programul Diaspora-Start-up cu fonduri europene, încât peste 10.000 de cursanți care au beneficiat de educație antreprenorială și peste 1000 de startup-uri vor fi fondate de românii din străinătate.