Sergiu Semenciuc, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, va studia timp de 10 luni în Statele Unite ale Americii, începând cu august 2019, urmând să locuiască într-o familie gazdă americană.
Tânărul este unul dintre beneficiarii programului de burse Flex, care le oferă liceenilor ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane şi de a studia gratuit într-un liceu american, pe parcursul unui an şcolar.
Costurile sunt acoperite de către program, elevul având datoria de a-şi reprezenta ţara, de a da dovadă de propriile sale abilităţi şi competenţă academică.
Pentru Sergiu, procesul de selecţie a fost unul îndelungat, începând din septembrie 2018 şi finalizându-se în mai 2019, când acesta a primit răspunsul final că este câştigătorul bursei. Prima etapă, prin care au trecut peste 1.500 de elevi, a constat în completarea unui formular online pe platforma oficială, unde au fost solicitate mai multe informaţii personale, academice, precum şi trei eseuri personale.
Apoi, cei care au fost selectaţi semifinalişti, aproximativ 300 de elevi din toată ţara, au fost puşi să-şi aleagă unul dintre centrele de examinare, unde au susţinut un test şi un interviu în limba engleză. Tot semifinaliştii au avut de completat un set de documente legate de situaţia lor academică, starea de sănătate, intenţiile şi personalitatea lor, şi au avut de predat scrisori de recomandare de la profesori.
După etapa semifinală, au fost selectaţi 35 de finalişti, care vor pleca în SUA. Ulterior, vor afla mai multe informaţii legate de statul în care pleacă fiecare dintre ei, familia şi şcoala gazdă.
Sergiu învaţă la clasa de ştiinţe ale naturii, bilingv engleză, iar la limba engleză este pregătit de prof. Laura Salciuc şi prof. Camelia Butnaru.
Programul Flex îşi continuă activitatea, făcând selecţii şi anii următori. Mai multe informaţii despre procesul de aplicare şi despre program se găsesc pe site-ul americancouncils.ro sau pe pagina oficială de facebook Flex Romania.
Programul Flex a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992. Acest program de burse este finanţat în totalitate de către Guvernul Statelor Unite şi administrat de Biroul Educaţional şi Cultural (ECA) din cadrul Departamentului de Stat, cu finanţare de la Congresul SUA.
Obiectivul programului este să promoveze înţelegerea reciprocă între cetăţenii Statelor Unite şi ţările din regiune, pentru ca liceenii să înveţe mai multe despre SUA şi să le prezinte americanilor ţările lor de origine.
Până în prezent, 49 de liceeni români, din diferite judeţe ale ţării, au locuit şi învăţat în Statele Unite ale Americii, în state precum Iowa, Texas, Colorado, California, Ohio, Pennsylvania sau Florida. Programul se adresează în egală măsură şi liceenilor cu dizabilităţi, care sunt invitaţi să urmeze aceeaşi procedură de înscriere.