vineri, 17 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 113 (7114)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7792 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă DIICOT

Afacerile cu cantităţi imense de ţigări ale unei grupări care se folosea şi de informaţii de la un poliţist de frontieră

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, au declanşat o acţiune de amploare faţă de o grupare acuzată de afaceri de mari dimensiuni cu ţigări de contrabandă.

Gruparea ar fi acţionat timp de cel puţin cinci ani de zile pe zona de fâşie verde adiacentă comunei Ulma, iar numai în timpul activităţilor de monitorizare au fost realizate 32 de capturi care însumează confiscarea a 316.079 de pachete de ţigări de contrabandă, cu precădere mărcile Marble, Ashima şi Rothmans. Dacă ne gândim că este vorba doar de ce s-a putut confisca, sporadic, vă puteţi face o imagine despre dimensiunea reală a afacerii.

Din datele structurilor de combatere a crimei organizate rezultă că principalul om din grupare ar fi avut informaţii şi de la un poliţist de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Brodina, acuzat că ar fi sprijinit grupul cu informaţii despre traseul patrulelor de poliţie.

 

Preluau ţigările de pe frontieră, cu maşinile de teren

După cum am arătat pe scurt şi în ediţia de ieri a ziarului nostru, procurorii DIICOT şi poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, alături de ofiţeri BCCO de la Iaşi şi Bacău, precum şi poliţişti de frontieră, sprijiniţi de jandarmi de la Grupa Mobilă Bacău, dar şi de la IJJ Suceava, au efectuat, în dimineaţa zilei de 15 mai, 26 de percheziţii domiciliare în localităţi sucevene din zona de frontieră, plus una la Bacău, fiind căutaţi 17 suspecţi.  

După audieri maraton, miercuri noapte au fost emise opt ordonanţe de reţinere, în timp ce patru dintre inculpaţi au fost prezentaţi, joi, în faţa magistraţilor de la Tribunalul Suceava, cu propunere de arestare preventivă.

Din datele structurilor de combatere a crimei organizate rezultă că începând din iulie 2013 şi până în iulie 2018, patru suceveni din Ulma şi Izvoarele Sucevei, Ilie Boiciuc,  Petru Gorban, Vasile Dănuţ Sturza şi Ilie Maximilian Ihnatiuc, au constituit un grup infracţional organizat care a acţionat în mod coordonat în scopul introducerii de ţigarete pe teritoriul României, peste frontiera din Ucraina.

Membrii grupului contactau cetăţeni ucraineni dispuşi să livreze ţigări, apoi, cu ajutorul autoturismelor de teren, se deplasau în zona de frontieră, de unde preluau ţigaretele de provenienţă extracomunitară, apoi le transportau şi depozitau în incinta unor imobile prestabilite.

 

Cum se face contrabanda în familie

Vasile Dănuţ Sturza este acuzat că era cel care ţinea legătura cu persoanele interesate să cumpere ţigări, stabilind locurile de livrare, şi era responsabil cu colectarea sumelor de bani de la clienţii grupării, acesta comportându-se ca un trezorier prin gestionarea fondurilor obţinute din activitatea infracţională.

Cel care se ocupa de îndrumarea directă pe mai toate palierele era Ilie Boiciuc, rezultă din datele DIICOT. De altfel, sunt date că acesta şi-a implicat mai toată familia în afacerea cu ţigări.

Nicolae Boiciuc, fiul lui Ilie Boiciuc, este acuzat că avea rolul de a conduce autoturismele cu ţigări din zona de frontieră către locurile de depozitare sau către cumpărători, dar şi de a supraveghea zona pentru a se asigura că nu sunt prezente organele de control.

Totodată, fiul ţinea legătura atât cu furnizorii ucraineni, cât şi cu cumpărătorii, stabilind modul de predare a ţigaretelor, marca şi cantitatea ce trebuia livrată, preţul de comercializare şi traseele de deplasare utilizate.

Şi soţia lui Ilie Boiciuc este acuzată că a avut rolul de a supraveghea zona şi de a-i anunţa pe membrii grupului infracţional cu privire la eventuale patrule de poliţie, precum şi de a transmite membrilor indicaţiile date de soţul său.

Mihai Boiciuc, frate cu Ilie Boiciuc, este acuzat că a participat la introducerea de ţigări pe teritoriul României, şi ulterior se ocupa şi de transport, depozitarea şi predare acestora către alţi membri ai grupului.

Petru Boiciuc, un alt frate, este acuzat că a participat la încărcarea şi comercializarea de ţigarete provenite din contrabandă şi a supravegheat zona pentru a se asigura că nu sunt poliţişti în zonă.

 

Un poliţist de frontieră ar fi sprijinit gruparea

Printre cei care ar fi sprijinit grupul infracţional apare şi un poliţist de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Brodina. Sunt date că acesta l-ar fi informat pe Ilie Boiciuc cu privire la deplasarea patrulelor de poliţie de frontieră, informându-l pe capul grupării când şi pe unde este indicat să se deplaseze, pentru a se întâlni cu furnizorii ucraineni şi a se feri de posibile întâlniri cu oamenii legii. Faţă de poliţistul suspect nu s-au luat deocamdată măsuri preventive, ancheta fiind în plină desfăşurare.

 

Cei patru faţă de care s-a solicitat arestarea preventivă

Ilie Boiciuc, în vârstă de 40 de ani, din satul Măgura, comuna Ulma, considerat liderul grupării, Petru Gorban, în vârstă de 30 de ani, din satul Brodina, comuna Izvoarele Sucevei, Vasile Dănuţ Sturza, de 33 de ani, satul Nisipitu, comuna Ulma, şi Petru Boiciuc, zis „Ticu”, în vârstă de 41 de ani, tot din Nisipitu - Ulma, sunt cei patru inculpaţi faţă de care procurorii DIICOT au cerut ieri mandate de arestare preventivă din partea magistraţilor de la Tribunalul Suceava.

 

Ce s-a ridicat la percheziţii

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate miercuri, poliţiştii au ridicat peste 10.000 de pachete de ţigări de provenienţă extracomunitară mărcile Marble şi Ashima, 59 de telefoane mobile, 39 de cartele telefonice, patru autoturisme, peste 37.000 de lei şi peste 1.000 de euro, cinci staţii de emisie-recepţie, două binocluri, şase laptopuri, plus înscrisuri şi documente cu  valoare probatorie.

În dosar au mai fost reţinuţi pentru 24 de ore, apoi plasaţi sub control judiciar, şi inculpaţii Constantin Moisa, Iliuţă Laurenţiu Poliec, Mihai Boiciuc şi Traian Dumitru Ţega.

Toţi inculpaţii amintiţi în material se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o sentinţă definitivă a instanţelor de judecată. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Afacerile cu cantităţi imense de ţigări ale unei grupări care se folosea şi de informaţii de la un poliţist de frontieră.
 Vizualizări articol: 5314 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Afacerile cu cantităţi imense de ţigări ale unei grupări care se folosea şi de informaţii de la un poliţist de frontieră5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei