Pentru a veni în sprijinul semenilor aflaţi în suferinţă în spitale, Protoieria Fălticeni a iniţiat, sâmbătă, 11 mai, o nouă campanie umanitară de donare sânge. Campania “Dăruim sânge pentru viaţă”, desfăşurată cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuţilor, a fost o reuşită. Din cei 170 de donatori care s-au prezentat, 120 au îndeplinit toate condiţiile de donare. S-au recoltat 54 de litri de sânge, printre donatori numărându-se preoţii cu familiile şi credincioşii din parohii. Acţiunea a avut loc la Alma Clinic Fălticeni, managerul unităţii medicale, Alexandru Mitocaru, asigurând tot ce a fost necesar pentru ca activitatea să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi în siguranţă. Alături de Protoieria Fălticeni şi Alma Clinic au fost elevii de la Şcoala Postliceală Sanitară din cadrul Institutului de Studii Europene – filiala Fălticeni şi Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină (CJTS) Suceava care a asigurat aparatura necesară recoltării de sânge.
La finalul activităţii, personalul CJTS, coordonat de şefa centrului, dr. Maria Antoneta Pilat, a apreciat că un număr mare de persoane au înţeles importanţa donării sângelui, fiind ziua cu cei mai mulţi donatori din statistica unităţii pe care o conduce.
Urmând întru totul mottoul Alma Clinic Fălticeni, “Sănătate pentru trup şi suflet”, managerul Alexandru Mitocaru le-a mulţumit celor care au contribuit la această acţiune filantropică, arătându-şi disponibilitatea de a găzdui şi a asigura toate condiţiile impuse pentru următoarele acţiuni pe care le va desfăşura Protoieria Fălticeni în parteneriat cu CJTS Suceava.
Şi părintele protoiereu Adrian Dulgheriu le-a mulţumit “bunilor credincioşi pentru că au răspuns la apelul făcut de preoţi pentru a-şi arăta dragostea faţă de aproape. Mulţumim colaboratorilor, domnului farmacist Alexandru Mitocaru, care a arătat o deosebită deschidere în organizarea campaniei şi ne-a pus la dispoziţie un spaţiu elegant şi generos, propice pentru desfăşurarea activităţii. Mulţumim şi domnului farmacist Constantin Maftei, care a făcut posibilă colaborarea cu elevii de la Şcoala Postliceală Sanitară a Institutului de Studii Europene, Filiala Fălticeni. În fiecare parohie s-a făcut apel la credincioşi pentru a participa la această campanie şi au fost sensibilizaţi să devină iubitori ai aproapelui. Iubirea se manifestă prin fapta cea bună pe care creştinii o săvârşesc. Citim în Sfânta Scriptură că Domnul Hristos le-a spus fariseilor: <Nu cei sănătoşi au trebuinţă de doctor, ci cei bolnavi> (Matei 9:12). Domnul Hristos este doctorul doctorilor, dar versetul de mai sus face referire clară şi la doctorii care au fost luminaţi de Dumnezeu şi pot da remedii materiale (medicamente sau diferite intervenţii chirurgicale) pentru vindecarea oamenilor bolnavi. Ne exprimăm speranţa că această colaborare va continua şi în desfăşurarea altor activităţi”, a precizat protoiereul Adrian Dulgheriu.
Un alt preot care s-a ocupat de această campanie, Georgian Rotar, de la parohia “Sfinţii Mari Mucenici Mercurie şi Ecaterina” din Rădăşeni, ne-a spus că în urma consultării unor date statistice, în România cererea de sânge este acoperită în proporţie de 60%, în medie fiind nevoie de 500.000 de unităţi de sânge anual şi doar 2% din populaţie donează, în timp ce media europeană este de 10%. Nu există un substitut pentru sângele uman, iar necesarul pentru Spitalul Judeţean Suceava este de cel puţin 30 de pungi cu sânge zilnic, în timp ce doar 10 – 15 donatori vin să doneze într-o zi la centrul de recoltare.