Ministerul Apelor și Pădurilor, cu sprijinul Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, va organiza, la Suceava, „Întâlnirea Comitetului Comun de Management al sitului Patrimoniului Mondial Natural UNESCO - Păduri străvechi și seculare de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei”. Evenimentul va avea loc în perioada 21-23 mai, la Hotel Imperium din Suceava.
Potrivit prefectului județului Suceava, Mirela Adomnicăi, la întâlnire vor participa ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, și consilierul Radu Sbîrnea, precum și Viktoria Hasler - Ministerul Federal pentru Sustenabilitate și Turism din Austria, Hanns Kirchmeir – ECCO Institute of Ecology din Austria, dar și experți naționali în domeniu.
Potrivit organizatorilor, evenimentul se adresează tuturor experților „care s-au implicat activ în domeniul politicilor și managementului sitului ce a fost inclus în lista UNESCO în 2017”.
Potrivit Prefecturii Suceava, pentru ziua de 21 mai 2019, agenda evenimentului cuprinde o excursie în teren în Codrii Seculari de la Slătioara.
Pentru ziua de 22 mai 2019 sunt programate discuții specifice pe teme precum „Situația curentă a solicitărilor UNESCO, rapoarte și pregătiri pentru a 43-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial”, „Ghiduri și declarație a Valorii Excepționale Universale”, „Procesul de extindere și pașii următori” sau „Aspecte privind finanțarea – proiecte actuale și viitoare și posibile metode de compensare”.
De precizat că în România, în perioada 2012 – 2014, s-a desfășurat o acțiune de identificare a zonelor candidate a fi incluse în patrimoniul UNESCO, fiind selectate opt componente, cu o suprafaţă totală de 23.983 ha, şi o zonă tampon de 64.450 ha. Dintre acestea, Codrii Seculari de la Slătioara ocupă o suprafață de circa 609 hectare, cu o zonă tampon de 429,4 hectare.