Casa de Cultură a Sindicatelor ”Nicolae Iorga” din Botoşani a găzduit joi, 8 mai, întâlnirea-spectacol „10 pentru folclor”, acţiune la care au participat zeci de artişti din judeţele Suceava şi Botoşani. Proiectul ”10 pentru folclor” a fost întâmpinat cu entuziasm de publicul botoşănean. La eveniment au participat numeroase oficialităţi din judeţele Suceava şi Botoşani, dar şi un public numeros care a umplut până la refuz Casa de Cultură a Sindicatelor ”Nicolae Iorga”.
Caravana folclorului, întâmpinată de prefectul judeţului Botoşani, Dan Constantin Şlincu, a fost formată din Mihaela Bârsan (iniţiatoarea proiectului), Giani Leonte, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, Loredana Ceică, inspector pentru arte - reprezentant al IŞJ Suceava, folcloristul George Sîrbu, maestrul coregraf Costinel Leonte, poliintrumentistul Leonard Zamă, tinerii interpreţi de muzică populară Angelica Flutur şi Alexandru Brădăţan. Din delegaţia suceveană au făcut parte şi prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, inspectorul şcolar general IŞJ Suceava, Cristian Cuciurean, care au fost întâmpinaţi la sosire de prefectul judeţului Botoşani, Dan Şlincu, inspectorul şcolar adjunct IŞJ Botoşani, Otilia Sandu, inspectorul şcolar pentru arte IŞJ Botoşani, Laurenţiu Palade, şi directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Dănuţ Huţu. Echipei de la Suceava i s-au alăturat Orchestra ”Mugurelul”, condusă de maestrul Marcel Dupu, Iustina Irimia Cenuşă, Lorena Dupu, Ansamblul de dansuri ”Mărgineanca” şi Grupul vocal ”Cununiţa”, coordonat de Lorena Dupu.
Translatarea proiectului către Botoşani, un vis împlinit
Spectacolul de pe 8 mai a debutat cu piesa ”Hai la Botoşani”, cântată de două dintre Fetele de la Botoşani: Lorena Dupu şi Iustina Irimia Cenuşă. ”Îndemnul acestor minunate Fete de la Botoşani n-a rămas fără ecou în rândul echipei 10 pentru folclor. Alături de ele, de maestrul Marcel Dupu şi Orchestra<Mugurelul>din Dorohoi am hotărât să aducem şi la Botoşani caravana folclorului. Mai ales că mulţi dintre membrii fondatori ai echipei noastre s-au născut pe aceste meleaguri ori sunt originari din judeţul Botoşani. Este, dacă vreţi, o datorie morală a noastră, a sucevenilor, faţă de botoşăneni, pentru că folclorul judeţului Suceava a fost dus pe cele mai înalte culmi de botoşăneni, precum George Sîrbu, Constantin Mândrişteanu sau Costinel Leonte, o generaţie de aur a folclorului românesc”, a declarat Mihaela Bârsan, iniţiatoarea proiectului „10 pentru folclor”.
Translatarea proiectului către Botoşani este pentru Mihaela Bârsan un vis devenit realitate, cu sprijinul constant şi necondiţionat al prefectului judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi. Mulţumirile iniţiatoarei de proiect se îndreaptă, în egală măsură, către colegii de echipă, dar şi către partenerii din judeţul Botoşani: Instituţia Prefectului Judeţului Botoşani, prefectul Dan Şlincu, maestrul Marcel Dupu, Orchestra „Mugurelul” din Dorohoi şi „Fetele din Botoşani”.
„10 pentru folclor”vaprinde rădăcini şi la Botoşani
Fiecare artist prezent la spectacolul de la Botoşani, dar şi reprezentanţii instituţiilor partenere în proiect, a subliniat importanţa studierii folclorului ca obiect de studiu opţional în rândul elevilor, pentru că acest lucru îi va apropia pe tineri mai mult de tot ceea ce înseamnă tradiţie şi spiritualitate românească. Prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, a spus: „Dacă pentru patrimoniul cultural material avem legislaţie, pentru patrimoniul cultural imaterial nu avem legi care să reglementeze conservarea lui, astfel că a fost lăsat aşa, la latitudinea noastră. Şi am avut o perioadă, din 1990 încoace, când priveam cu admiraţie spre Occident şi ni se părea că tot ce e mai bun şi mai frumos este acolo, şi uitam de ale noastre, de acasă. Cred că avem cu toţii o obligaţie să nu uităm acest patrimoniu şi să ne redobândim mândria de a fi român. Acest lucru trebuie să înceapă din şcoală şi cred că trebuia să înceapă alaltăieri, dar nu este târziu nici acum”.
La rândul său, Dan Şlincu, prefectul judeţului Botoşani, şi-a exprimat dorinţa ca acest proiect să funcţioneze şi la Botoşani, „pentru că şi noi, botoşănenii, avem o moştenire culturală şi populară de invidiat, şi această bogăţie trebuie cultivată şi promovată pentru a nu se pierde. Dacă acest proiect ar face ca măcar o parte dintre copiii noştri să mai lase deoparte tabletele, calculatoarele sau telefoanele, măcar două ore pe zi, ar fi un câştig mare pentru noi”.
La finalul întâlnirii-spectacol ”10 pentru folclor” de la Botoşani, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, Giani Leonte, a predat oficial ştafeta către partenerul oficial din Botoşani, maestrul Marcel Dupu, dirijorul Orchestrei ”Mugurelul”, exprimându-şi încrederea că „<10 pentru folclor> vaprinde rădăcini şi la Botoşani, iar maestrul Marcel Dupu, orchestra <Mugurelul>şi Fetele din Botoşani sunt persoanele care pot mişca lucrurile din loc. Au demonstrat-o în repetate rânduri până acum şi nu se vor opri aici”.