Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 109 (7110)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Sâmbătă

Vizită de lucru a ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Daniel Breaz, în municipiul Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, a efectuat sâmbătă, 11 mai 2019, începând cu ora 9.30, o vizită de lucru în judeţul Suceava. Vizita a început la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din municipiul Fălticeni, unde ministrul Culturii s-a întâlnit cu autorităţile locale, senatorul Ioan Stan şi deputatul Alexandru Rădulescu. După o discuţie cu managerul muzeului, Teodor Brădăţan, privind ducerea la îndeplinire a ultimei dorinţe a  maestrului Ion Irimescu, respectiv ridicarea Muzeului de Artă „Ion Irimescu” la rang de importanţă naţională sau declararea acestuia ca muzeu naţional, Daniel Breaz a vizitat  Muzeul ”Ion Irimescu”, declarându-se impresionat de colecţia maestrului care este expusă în acest muzeu. 

Din anul 2018, primarul Cătălin Coman, împreună cu managerul muzeului, Teodor Brădăţan, a demarat procedura pentru ca acest muzeu să obţină statutul de muzeu de importanţă naţională, “aşa cum merită, aşa cum ne dorim, pentru ca tot ceea ce înseamnă aceste exponate să fie promovate la un nivel superior. Este o documentaţie la care s-a muncit foarte mult, care cuprinde foarte multe aspecte despre activităţile pe care dorim să le derulăm şi pe cele pe care le derulăm. Însuşi maestrul Ion Irimescu a scris în testamentul lui că îşi doreşte ca aici să funcţioneze o şcoală care să formeze viitorii artişti în artele plastice. Muzeul ne costă pe an 800.000 de lei, o sumă care nu ne permite să dezvoltăm prea multe. Pe lângă fondurile necesare aici este necesară şi resursa umană calificată şi sperăm să obţinem din partea ministerului sprijinul necesar. Nu ştiu dacă vom găsi cinci cercetători care să lucreze permanent la Fălticeni, dar periodic, după o anumită schemă, să putem colabora cu alte muzee naţionale din România sub patronajul Ministerului Culturii şi să reuşim o rotaţie de cadre calificate. Este un segment în care nu sunt foarte mulţi specialişti în restaurare, cercetare, documentare, este un segment destul de limitat”, după cum a precizat Cătălin Coman.

 

Demersuri din anul 2004, încă nefinalizate

La rândul său, managerul muzeului, Teodor Brădăţan, a spus că în expoziţia permanentă sunt 502 lucrări ale maestrului Ion Irimescu, iar lucrări importante ale marilor artişti români se află în depozitele muzeului.

„Una dintre dorinţele maestrului Irimescu, pe care le-a scris şi în testament, a fost ca acest muzeu să fie declarat de rang naţional. S-au încercat demersuri în acest sens încă din anul 2004, dar lucrurile nu s-au finalizat. Suntem bucuroşi şi onoraţi că domnul ministru ne-a călcat pragul şi sperăm că dumnealui ne va ajuta să finalizăm un demers pe care şi alţi miniştri l-au cunoscut: această dorinţă a maestrului de a ridica muzeul la rang de muzeu de importanţă naţională sau muzeu naţional. Sperăm ca acum să avem o şansă în plus pentru că muzeul nostru adăposteşte una din cele mai importante colecţii de autor din România şi ne încadrăm în legislaţia referitoare la clasificarea muzeelor. Suntem o colecţie unitară de importanţă naţională pe care o impune legislaţia. A fi muzeu de rang naţional înseamnă un nou început, implică noi rigori în ceea ce priveşte activităţile unui muzeu naţional, cum ar fi munca de cercetare, editarea de materiale etc.”, a declarat managerul Teodor Brădăţan.

 

Ministrul Culturii va verifica stadiul în care se află documentaţia pentru obţinerea statutului de muzeu naţional

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a dat asigurări că luni, când va ajunge la minister, va solicita personalului din subordine să analizeze dosarul depus pentru acordarea statutului de muzeu naţional, pentru finalizarea procedurii sau completarea documentaţiei dacă este cazul. Daniel Breaz a spus: „În documentaţia pentru muzeu de interes naţional sunt criterii cantitative şi calitative. Şi faptul că este cel mai mare muzeu de autor din ţară poate să constituie un atu. Fiind un muzeu unic în România s-ar putea să îndeplinească aceste condiţii. Dacă mai e nevoie de anumite documente în dosarul respectiv vom avea grijă să fim cei care să sprijinim pentru ca acest muzeu să-şi capete statutul meritat. E vorba de detalii tehnice. Vorbim de anumite criterii ce trebuie îndeplinite de un muzeu pentru a trece dintr-o categorie în alta. Iar noi ne bucurăm când un muzeu cu un statut local, care se află în subordinea unei primării, devine un muzeu de rang naţional. Altfel creşte şi vizibilitatea muzeului. Iar în acest caz nu vorbim de o chestiune de lungă durată. Cei de aici, extrem de implicaţi în artă şi cultură, au dat viaţă acestui muzeu extraordinar al Maestrului Ion Irimescu. Îi felicit pentru acest lucru şi îi asigur de sprijinul meu personal şi al angajaţilor din Ministerul Culturii pentru a obţine statutul de Muzeu Naţional. Îmi place foarte mult arta, am văzut aici artă de foarte bună calitate, foarte multe stiluri, avem şi rolul de consultant, astfel încât toate documentele ce trebuie aduse pentru a demonstra că merită statutul de muzeul naţional să fie în regulă şi atunci vor primi acest statut. Voi urmări personal acest demers, o să verific luni, când o să fiu în minister, în ce stadiu se află acest dosar”, a spus Daniel Breaz.

După ce a semnat în cartea de Onoare a Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, Daniel Breaz a vizitat Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”, care printr-un program finanţat prin PNDL va fi transformată în Muzeul Fălticenilor „Vasile Ciurea”, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, clădire reabilitată în ultimii 10 ani cu fonduri de la bugetul local.

După ce ministrul Culturii, Daniel Breaz, a vizitat Primăria Fălticeni, primarul Cătălin Coman a declarat că va depune un proiect pentru reabilitarea clădirii administraţiei locale, fiind identificate două surse posibile de finanţare, respectiv prin BERD și prin Institutul Cultural de Patrimoniu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vizită de lucru a ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Daniel Breaz, în municipiul Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1353 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Vizită de lucru a ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Daniel Breaz, în municipiul Fălticeni1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei