Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a susţinut, ieri, o declaraţie politică în care a vorbit despre importanţa zilei de 9 Mai pentru naţiunea română, zi în care se sărbătoreşte şi Ziua Europei. Virginel Iordache a spus că 9 Mai este o zi cu multiple valenţe istorice şi politice pentru România, ieri aniversându-se 142 de ani de la declararea Independenţei de Stat, victoria coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, precum şi Ziua Europei.
„Astfel de momente sunt un prilej nu doar pentru a rememora evenimente, ci, mai ales, pentru a stărui mai mult asupra semnificaţiei lor. Pentru că în primul rând sunt român, voi insista în declaraţia politică de astăzi asupra importanţei declaraţiei de independenţă de la 1877, fără a mă dezice defel de sentimentele profunde care mă leagă şi de semnificaţia europeană a acestei zile. Dar înainte de toate sunt român”, a spus Virginel Iordache, care a subliniat faptul că Proclamaţia de Independenţă, de care s-a luat act prin vocea marelui om politic Mihail Kogălniceanu, a fost un act de mare responsabilitate şi angajament al aleşilor vremii, „pentru că aceasta este menirea reprezentanţilor legitimi ai oamenilor, de a urmări, cu înţelepciune, interesul pe termen lung al ţării”. El consideră că obţinerea Independenţei probează viziunea patriotică a Principelui Carol şi determinarea politică a Guvernului de atunci, fiind expresia consensului politic şi a sprijinului popular, o dovadă a conlucrării dintre autorităţile statului şi toate corpurile societăţii.
„De altfel, mesajul faptelor excepţionale ale înaintaşilor noştri este ca un proiect de ţară, construit în jurul marilor valori naţionale, având nevoie de clarviziunea clasei politice, dar şi de coeziune între aceasta şi societate”, a spus senatorul PSD de Suceava. El a mai precizat că sacrificiul „înaintaşilor noştri” nu trebuie trecut cu vederea, dar şi că nu trebuie uitat faptul că în urma Declaraţiei de Independenţă, românii au intrat într-un război fără de care finalitatea actului mai sus menţionat nu ar fi fost posibilă. „Să nu uităm că mii de români şi-au pierdut viaţa pe front, în Războiul de Independenţă, pentru că ei au crezut în libertate, în individualitatea noastră ca naţiune şi în integritatea noastră teritorială. De aceea, aşa cum, în fiecare an, sărbătorim Crăciunul sau Paştele, şi Ziua Independenţei naţiunii române ar trebui onorată cu recunoştinţă pe 9 Mai, pentru că, fără ea, viaţa noastră nu ar fi fost aşa cum este astăzi”, a declarat Iordache, care a mai adăugat că polemicile istorice şi politice actuale, normale într-un stat democratic şi independent, întăresc semnificaţia independenţei, a faptelor înaintaşilor noştri care „ne-au oferit nouă libertatea de a polemiza”.