Un autoturism marca Hyundai a blocat ieri dimineață, timp de mai multe ore, traficul de pe bulevardul George Enescu din municipiul Suceava. Autoturismul era abandonat pe carosabil, la capătul bulevardului George Enescu, în apropiere de intersecția cu Calea Obcinilor, astfel că încet, încet, tot traficul dinspre Mărăşeşti spre cartierul Obcini şi spre Gura Humorului a fost paralizat. Sute de şoferi au înjurat şi s-au întrebat, pe bună dreptate, cine şi în ce condiții a putut lăsa acolo maşina.
Pe parcursul zilei de ieri aveam să aflăm cum de a rămas maşina acolo, fiind vorba de un şofer băut, prins în trafic de un echipaj de poliție. Din punctul nostru de vedere, nu doar şoferul respectiv este vinovat pentru ce a urmat, adică blocarea traficului rutier de pe una din cele mai circulate artere din municipiul Suceava.
Prins beat la volan, nu a mai avut voie să mute maşina
În noaptea de miercuri spre joi, puțin după ora 0.00, un echipaj din cadrul Serviciului Rutier Suceava, în timp ce efectua serviciul de control şi supraveghere a traficului, a oprit pentru control un autoturism Hyundai Tucson. Polițiştii au avut suspiciuni privind faptul că bărbatul de la volan era băut. În urma verificării cu etilotestul a rezultat că şoferul, Costel Buta, în vârstă de 59 de ani, din Șcheia, lider de sindicat Ambro, avea o concentrație de 0,63 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la Spitalul Județean Suceava, unde i s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei în sânge.
Polițiştii rutieri au deschis un dosar penal pentru conducere sub influența alcoolul şi aşteaptă rezultatele privind alcoolemia în sânge.
Strict din punct de vedere al legii, un şofer prins băut nu mai are voie să se urce la volan, nici măcar pentru a muta maşina. De altfel, polițiştii i-au şi luat cheile de la maşină lui Buta, probabil pentru a preveni ca acesta să se mai urce la volan.
Ridicări de umeri din ambele tabere: Poliția vs Poliția Locală
Referitor la ce s-a întâmplat ulterior, cu maşina abandonată în drum, autoritățile şi-au pasat responsabilitatea.
Comisarul-şef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, a declarat:
„Șoferului i s-a indicat că maşina trebuie să fie scoasă în afara părții carosabile de către o altă persoană care deține permis de conducere şi nu a consumat alcool, în caz contrar responsabilitatea aparținând autorității publice locale, prin instituțiile de resort”.
Șeful Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, spune că autoritatea locală, prin structura pe care o conduce, nu putea ridica maşina pentru că nu are pârghii legale în acest sens.
„Poliția Locală are atribuții în ceea ce priveşte fluidizarea traficului, iar atâta timp cât şoferul nu era acolo nu puteam ridica autoturismul şi nu putem face nimic în sensul de a muta maşina. În Suceava nu există un regulament aprobat cu privire la ridicarea maşinilor care staționează în mod neregulamentar, de aceea autoturismele nu pot fi ridicate, de altfel nici nu avem dotarea necesară pentru astfel de operațiuni”, a declarat Ovidiu Doroftei.
Abia ieri, în jur de 9.30, un bărbat de la Ambo a venit şi a mutat maşina şefului său.
Ce se putea face ?
Singura măsură care va putea fi luată va fi cea de amendare a proprietarului maşinii, pentru că a lăsat-o în drum.
Practic, dacă ar fi să rezumăm, după logica polițiştilor din ambele tabere, dacă şoferul voia, putea bloca toată ziua traficul de pe bulevardul George Enescu. Este adevărat că şi legea este complicată şi bunul omului nu poate fi mutat de oricine şi oricum, însă probabil că mai mult tact din partea agenților care l-au depistat pe şoferul băut în miez de noapte ar fi rezolvat problema direct, pe loc.