Lucrările la noul gard al Cimitirului Pacea din municipiul Suceava, abandonate anul trecut de firma din Botoşani care câştigase licitaţia de execuţie, au fost reluate acum de o firmă din Suceava. Primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că vechiul contract a fost reziliat pentru că firma Rtb Funds Consulting SRL nu a respectat termenii contractuali, astfel încât, după finalizarea procedurilor noii licitaţii, gardul va fi construit de Rav Radi Construct SRL Suceava.
Firma din Botoşani ar fi trebuit să ridice noul gard până cel mai târziu 28 noiembrie 2018, când s-a celebrat Unirea Bucovinei cu România, şi la obiectivele istorice din apropiere – statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare, Cetatea de Scaun a Sucevei şi Muzeul Satului Bucovinean - au fost organizate mai multe evenimente. Constructorii n-au reuşit însă să facă decât circa 60% din lucrare, cel mai probabil din lipsa forţei de muncă, şi gardul cimitirului a oferit acelaşi aspect dezolant cu care ne-am obişnuit de zeci de ani. Mai mult, pe durata scurtă a şantierului, la Primăria Suceava s-au primit mai multe reclamaţii referitoare la afectarea unor morminte şi cavouri din apropierea gardului, prin neglijenţa muncitorilor.
Rav Radi Construct SRL Suceava a început deja lucrările la gard, potrivit viceprimarului Marian Andronache, şi a promis, conform aceleiaşi surse, că le va încheia până la sfârşitul lunii mai.
Gardul nou are 487 de metri liniari şi este construit din panouri prefabricate de piatră spălată şi plase din fier forjat. Valoarea primului contract a fost de 346.359 de lei, iar a celui de-al doilea, de aproximativ 150.000 de lei.
Cimitirul Pacea are 132 de ani şi cinci morminte cu statut de monument istoric
Cimitirul Pacea este cel mai mare din municipiul Suceava. A fost deschis la 1 mai 1887, cu numele „Cimitirul Central”, pentru ortodocşi şi catolici. Armenii şi evreii aveau propriile lor cimitire.
La Pacea sunt înmormântaţi marele logofăt George Cantacuzino, scriitorii Vasile Bumbac, Ion Grămadă şi Onu Cazan, artiştii Alexandru Bidirel, Vladimir Florea şi Grigore Vindereu, oamenii de ştiinţă Simion Florea Marian şi Alexandru Leca Morariu, istoricul Simeon Reli. Tot aici odihnesc Albert Fuchs von Braunthal, Animpodist Daşchevici, Franz Des Loges, Ştefan Dracinski, Dimitrie Isopescu, Samuil Isopescu şi Ştefan Ştefureac.
Cinci morminte din acest cimitir au statut de monument istoric: Cripta-cavou a familiei dr. Otto Binder, mormântul logofătului George Cantacuzino, mormântul lui Simion Florea Marian, cripta-cavou a familiei Rodzina Sessuski Hasenorzow şi mormântul lui Grigore Vindereu.
De asemenea, în Cimitirul Pacea au fost înmormântaţi 95 de ostaşi sovietici care au căzut în luptele din 1944. În memoria lor, a fost ridicat în anul 1950 un monument care are gravată pe una din feţe o stea de culoare roşie.