Locuințele a aproape 4.300 de suceveni urmează să fie reabilitate termic cu o contribuție a proprietarilor de numai 10% din costurile totale, lucrările urmând să înceapă anul viitor, când vor fi prinse la finanțare.
„Deși noi am bugetat cofinanțarea necesară pentru reabilitarea termică a 10.000 de apartamente, în final sunt solicitări pentru 4.295 de apartamente, adică 102 blocuri, din 23 de asociații de proprietari.
Am fost la Guvern, la Ministerul Dezvoltării, dar ca să fim incluși în program trebuie să facem documentațiile necesare, să aprobăm în Consiliul Local indicatorii tehnico-economici, programul local multi-anual, pe care noi l-am aprobat deja din luna aprilie, iar acum ni se solicită documentația detaliată.
Ca atare, în perioada următoare, municipalitatea va întocmi documentația pentru cele 4.295 de apartamente, vom face licitații, încât spre toamnă să depunem toate documentele necesare la București”, a anunțat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Acesta și-a exprimat regretul vizavi de faptul că oamenii au fost reticenți în a se înscrie în acest program, inclusiv asociațiile de proprietari „urnindu-se” greu, în ciuda insistențelor sale, de anul trecut.
„Eu i-am grăbit cât am putut, la discuțiile pe care le-am avut anul trecut, în lunile august, septembrie, octombrie, le-am solicitat să se grăbească pentru a prinde bugetul anului 2019... E un proiect la care țin foarte mult și sper ca în măsura în care avem indicatorii tehnico-economici și documentația detaliată, să avem și răspunsurile la întrebările cele mai frecvente – cât costă?”, a adăugat edilul sucevean.
Prin programul național de reabilitare termică a locuințelor, în urma ultimelor modificări, Guvernul asigură 60% din finanțare, administrația locală contribuie cu 30% din costuri, iar proprietarii cu numai 10%.