Probele biologice pentru stabilirea alcoolemiilor în sânge ale şoferilor prinşi în trafic de poliţişti ar putea fi analizate din nou la Suceava abia în luna septembrie a acestui an. Este un termen considerat rezonabil de doctorul Lăcrămioara Bălan, şefa Serviciului Judeţean de Medicină Legală Suceava, în condiţiile în care nici până acum nu s-a găsit un sediu în care să fie desfăşurat noul laborator pentru probe de sânge şi urină.
Până acum au fost organizate două licitaţii pentru găsirea spaţiului, iar o a treia va avea loc pe 19 mai. Până acum a existat o singură ofertă şi este probabil ca după licitaţia din 19 mai să fie adjudecat noul sediu. Chiar şi aşa, noul laborator trebuie montat de producător, omologat şi trecut prin proceduri. Inclusiv instruire personal, astfel că şefa Serviciului Judeţean de Medicină Legală Suceava spune că luna septembrie este un termen rezonabil.
În urma schimbării legislaţiei, în raport cu cerinţele Uniunii Europene, probele biologice nu mai sunt interpretate prin metoda clasică, ci prin intermediul unui laborator de ultimă generaţie. Interesant este că Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava a achiziţionat acest laborator de la începutul anului 2018, însă nu are şi un spaţiu unde acesta să fie desfăşurat. Această situaţie anormală creează o problemă majoră: probele biologice (cele privind alcoolemiile, dar şi cele de la necropsii) sunt duse la serviciile de medicină legală de la Iaşi sau la Piatra Neamţ, unde pot fi supuse analizei conform noii legislaţii. Consecinţa imediată este că rezultatele sunt transmise mult mai greu, ceea ce îngreunează anchetele. Situaţia nu convine nici Serviciului de Medicină Legală Suceava, care pierde mulţi bani prin faptul că nu poate emite rezultate.
Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava se află în subordinea Spitalului Judeţean Suceava. Undeva, între aceste două unităţi s-a produs în mod clar un „scurtcircuit”, pentru că sediul pentru laborator trebuia găsit măcar de anul trecut, pentru a nu se ajunge la blocajul de acum. Respectivul laborator necesită minim trei spaţii cu comunicare între ele, chiar dacă nu mari. Deşi se ştia că legislaţia se schimbă din 2019, iar aparatura exista, nu s-a găsit un spaţiu adecvat în timp util. Se pare că spaţiul optim pentru laborator este tot în incinta Policlinicii Areni, unde Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava îşi are şi birourile.